Регулаторът на ЕС смята, че е възможна връзка между ваксината на AstraZeneca и рядко срещана тромбоза

Сподели статията с твоите приятели:

Европейската агенция по лекарствата смята, че е възможно да има връзка между редки случаи на тромбоза и ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca. Въпреки това регулаторът остава на позицията, че предимствата на ваксината надвишават рисковете от странични ефекти. Това стана ясно на пресконференция на Европейската агенция по лекарствата в сряда.

„Нашето заключение е, че тези състояния са много редки странични ефекти от ваксината“, каза председателката на Комитета за оценка на риска (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата Сабине Щраус. Тя допълни, че случаите са много редки, но все пак превишават очакваната честота при общото население.

По същото време агенцията за регулиране на лекарствата на Великобритания препоръча хората под 30 години да не бъдат имунизирани с препарата на AstraZeneca, съобщи Би Би Си. Регулаторът изтъкна, че не е доказана връзка между ваксинацията и случаите на тромбоза, но е вероятно такава да съществува.

След първите единични случаи на тромбози сред ваксинирани с препарата на AstraZeneca, агенцията направи разследване и заключи, че ваксината е безопасна може да продължи да се използва в Европейския съюз. Проверката на случаите на редки състояния, свързани с образуването на съсиреци в кръвоносните съдове на мозъка, продължи.

В сряда Европейската агенция по лекарствата съобщи, че са проверени 86 случая на два вида редки тромбози, установени сред 25 милиона ваксинирани хора в Европа, от които 18 са били фатални.

Председателката на Комитета за оценка на риска съобщи също, че не е установен конкретен механизъм, по който ваксинацията може да предизвика тези състояния. Възможно обяснение е специфичен имунен отговор на организма към ваксината, допълни тя. Не са установени и рискови фактори като възраст, пол, история на заболявания, свързани със съсирването на кръвта.

Затова препоръката на лекарствения регулатор е възможните странични ефекти да бъдат включени в характеристиката на ваксината и листовката ѝ, за да може пациентите и лекарите да са наясно с възможния риск и да потърсят помощ при конкретни оплаквания. Няма препоръка за ограничаване на прилагането на ваксината за определени групи хора.

Агенцията ще продължи да проверява случаите и да събира допълнителна информация и ще издаде допълнителни препоръки, ако има нужда, стана ясно още на пресконференцията.

Регулаторът остава на позицията, че предимствата на ваксината на AstraZeneca надвишават рисковете от възможни странични реакции, каза директорката на Европейската агенция по лекарствата Емър Кук.

„Тази ваксина е доказано ефективна за предотвратяване на тежко боледуване и хоспитализации и така спасява животи“, каза тя.

След пресконференцията на Европейската агенция по лекарствата българското здравно министерство съобщи, че се проведе заседание на Националния ваксинационен щаб в сряда вечерта.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *