Реакциите преди срещата за Нагорни Карабах – от примирие до напразни усилия | |

Сподели статията с твоите приятели:

Реакциите преди срещата между руския президент Владимир Путин и външните министри на Армения и Азербайджан в Москва за начало на преговорите за конфликта в Нагорни Карабах са разнопосочни. Те варират от възможност за примирие до напразни усилия и условия.

Френският президент Еманюел Макрон смята, че скоро може да има примирие в Нагорни Карабах, заявиха днес от Елисейския дворец, цитиран от Ройтерс. Макрон е провел разговори с арменския премиер Никол Пашинян и азербайджанския президент Илхам Алиев и според него всички се стремят към “подновяване на преговорите в идните дни”.

Според основния съюзник на Азербайджан – Турция, усилията за примирие в спорния анклав ще са напразни, докато Армения не се изтегли. Според официалната турска позиция Нагорни Карабах е “окупиран” от сепаратисти, подкрепяни от Армения. Говорителят на турския президент Ибрахим Калин заяви, че т.нар. Минска група за уреждане на конфликта – Русия, Франция и САЩ, не е направила нищо за постигането на примирие в региона за последните 30 години. В интервю за Al Jazeera той допълни: “Ако те призовават само за прекратяване на огъня няма да постигнат нищо повече от повторение на това, което се случва в последните 30 години.” Калин заяви още, че преговорите ще се провалят, ако не се работи и по план за “прекратяване на окупацията”.

Въпреки обявената среща в Москва днес и ден след началото на преговорите за прекратяване на конфликта, които се провеждат в Женева между Франция, Русия и САЩ, размяната на удари в спорния анклав продължи, съобщават световните агенции.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *