Рашков и зам.-шеф на ДАТО готвят „Бръмбаргейт“ 2

Сподели статията с твоите приятели:

Готви се нов “Бръмбаргейт”.

Служебният вътрешен министър фабрикува компромати срещу главния прокурор и неудобни полицейски началници

21-години след един от най-големите скандали в българските специални служби – „Бръмбаргейт“, при който в дома на действащия тогава главен прокурор бяха открити подслушвателни устройства, аферата е на път да има актуален римейк.

Миналия четвъртък, 13 май – само ден след встъпването си в длъжност като служебен вицепремиер с ресор – контрол върху службите за сигурност и вътрешен министър, Бойко Рашков е провел продължителна среща в кабинета си със заместник-директора на Държавна агенция „Технически операции“ Бисер Борисов. Служителите на агенцията са тези, които пряко осъществяват прилагането на специални разузнавателни средства, т.е. подслушват и записват комуникацията на дадено лице.

Източници от ДАТО твърдят, че след срещата при Рашков, Бисер Борисов се е върнал в службата и е поставил две задачи на най-верните си подчинени. По първата е изискал всички разработки на служителите на МВР, които са били обект на пряко прилагане на специални разузнавателни средства във връзка с разследвания за купуване на гласове.

1621163412 450 Рашков и зам. шеф на ДАТО готвят „Бръмбаргейт 2 - Рашков и зам.-шеф на ДАТО готвят „Бръмбаргейт“ 2
Бойкох Рашков

Справката трябвало да съдържа и имената на полицейски началници, които може да са попаднали случайно при разработването на трети лица във връзка с изборния процес. Информацията следвало да бъде предадена на Бойко Рашков до броени дни, като целта й била да послужи, както за масова чистка в МВР, така и да потвърди внушенията, които представители на „протестните партии“ традиционно правят, че изборите в България се решават от шефовете на полицията по места. Подобни твърдения, но без доказателства и конкретика, често отправя и президентът Румен Радев, макар през 2016 г. да спечели избори, организирани от тогавашния кабинет на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Втората задача, която Бисер Борисов възложил на верните си служители в ДАТО, която изглежда е получил отново в кабинета на служебния вътрешен министър, би могла да се тълкува като грубо нарушение на Закона за специални разузнавателни средства.

Изискани били всички записи на оперативно интересни лица, които се съхраняват в ДАТО и по които протича името на главния прокурор Иван Гешев. Въпросните материали можело да се използват за изготвянето на компромати срещу обвинител №1, които да бъдат разпространени в медии, а по-късно да послужат и за евентуално искане до ВСС за отстраняването на Гешев. Дали Рашков е разпоредил на Бисер Борисов да започне и персонално разработване на комуникацията на главния прокурор, не е известно, но дори и да е станало, то няма как да се осъществи по законов път, тъй като магистратите се ползват с имунитет, а за прилагане на специални разузнавателни средства се изисква и разрешение от съдия.

1621163412 479 Рашков и зам. шеф на ДАТО готвят „Бръмбаргейт 2 - Рашков и зам.-шеф на ДАТО готвят „Бръмбаргейт“ 2
Иван Гешев

За изработването на компромати, обаче, и нерегламентирани записи такова не е необходимо. Служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков е наясно с това, тъй като добре познава механизмите на работа в ДАТО и възможностите за тяхното заобикаляне.

В периода 2013-2018 г. Бойко Рашков ръководеше Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства и на практика е следял пряко работата на ДАТО. Това обяснява и защо Рашков е повикал в кабинета си още в първия редовен работен ден Бисер Борисов. Заместник-председателят на ДАТО също имал мотиви да трупа материали срещу „силните на деня“, включително и срещу главния прокурор. В ДАТО Борисов отговаря за обществените поръчки и може да има притеснения, че при бъдеща ревизия е голяма вероятността да се стигне до неблагоприятни за него разкрития.

Източници от специалните служби твърдят, че доброто познанство на Бойко Рашков със заместник-директора на ДАТО Бисер Борисов далеч не датира от съвместната им работа в последните години, а от много преди това. Докато в средата на 90-те години Рашков е ръководител на Националната следствена служба, Борисов прави първите си професионални стъпки като контраразузнавач в Национална служба „Сигурност“.

Това е службата, която става причина и за избухването на „Бръмбаргейт“, когато на 28 юли 2000 г.в дома на тогавашния главен прокурор Никола Филчев са открити действащи подслушвателни устройства. Тогавашният главен прокурор смяташе, че нареждането за неговото разработване и подслушване е дошло от директора на НСС – Атанас Атанасов, сега съпредседател на „Демократична България“. Така Атанасов искал да докаже своята лоялност към действащия по това време премиер Иван Костов.

1613851212 428 Атанас Атанасов като Чарлз Едуард Стюарт - Рашков и зам.-шеф на ДАТО готвят „Бръмбаргейт“ 2
Атанас Атанасов

Интересна подробност е, че само година преди разкритията за подслушването на Филчев, именно по волята на Иван Костов, Бойко Рашков е лишен от възможността да стане главен прокурор. Следователят е избран от Висшия съдебен съвет, но президентът Петър Стоянов отказва да подпише указ за неговото встъпване в длъжност като обвинител №1. Така по искане на Костов, спешно мнозинството в Народното събрание прави извънредна промяна на съдебния закон. Стига се до подмяна на състава на ВСС, който провежда повторна процедура и на мястото на Рашков за главен прокурор е избран Никола Филчев. След демонстративното отстраняване на Рашков не му остава друго освен да стане народен представител от БСП, а по-късно за кратко и заместник-министър на правосъдието в мандата на Тройната коалиция.

Според източници от ДАТО, причина за доброто познанство между Бойко Рашков и Бисер Борисов се оказва друг кадър на някогашните комунистически служби – ген. Стоимен Стоименов, чиято професионална биография включва и поста заместник-началник на Разузнавателното управление на армията (РУМНО). Интересна подробност е, че, макар да има добри контакти в БСП, за около година – 2012-2013 г. – вече като запасни офицер Стоименов успява да стане съветник по националната сигурност на президента Росен Плевнелиев. Източници от службите за сигурност са категорични, че издигането си до заместник-директор на ДАТО Бисер Борисов дължи на факта, че е зет на о.з. ген. Стоимен Стоименов.

1621163413 305 Рашков и зам. шеф на ДАТО готвят „Бръмбаргейт 2 - Рашков и зам.-шеф на ДАТО готвят „Бръмбаргейт“ 2
Стоимен Стоименов

Интересна подробност е, че преди две години в публикации в медиите се твърдеше, че Стоименов правил предварителни разговори за създаването на политически проект с лидер Румен Радев. Факт е, че поне до началото на 2020-та година темата със създаването на „президентска партия“ бе актуална, но по-късно бе замразена, което съвпадна с учредяването на „Има такъв народ“.

Отново според публикации в медиите Стоимен Стоименов се явява като „Кръстник в сянка“ на едноименното седмично издание на кръга „Капитал“. Твърди се, че Стоименов е подбрал трима младежи – синове на доверени офицери от Държавна сигурност и УБО, които поставили началото на финансовия седмичник. Сред тях бил и Иво Прокопиев, чийто баща преди 10-ти ноември е шеф на ловно стопанство и офицер от УБО, което по-късно се трансформира в Национална служба по охрана. Причина за краткия период, в който Стоимен Стоименов съветва Росен Плевнелиев по въпросите на националната сигурност, се оказват разкритията, че сестрата на съпругата на заместник-директора на ДАТО е женена за оперативно интересния Самир Искандер Франсис, който е имал общ бизнес със Златомир Иванов – Баретата и експулсирания от България за заплаха за националната сигурност руски бизнесмен Константин Циганов.

Парадоксално е, но 21-години след „Бръмбаргейт“, част от участниците отново са в първите редици на обществените и политически процеси у нас. Макар и със сменени роли. Днес Бойко Рашков, чиято професионална кариера в съдебната власт бе преждевременно прекратена от Костов, не с друг, а с най-верния човек на Командира – Атанас Атанасов, правят всевъзможни опити за отстраняването на главния прокурор.

За целта изглежда Рашков е готов да използва дори мракобесната тактика, прилагана от Атанасов, който чрез подслушването на Филчев е искал да постави в завимимост прокуратурата. И докато Бойко Рашков се отблагодарява на президента Румен Радев, търсейки компромати срещу Иван Гешев, когото президентът има основания да не харесва, заради разкритията за зависимости на един от най-близките му съветници – Пламен Узунов, Атанас Атанасов всячески подкрепя действията на служебния вицепремиер и вътрешен министър, когото навремето чрез политически преврат са изхвърлили от главна прокуратура.

Източник: breaking.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *