Рашидов предлага шефовете на БНТ и БНР да имат 5 г. мандат вместо 3 | |

Сподели статията с твоите приятели:

Генералните директори на БНТ и БНР да имат мандат от 5 вместо досегашните 3 години и да могат да бъдат избирани за не повече от два последователни пълни мандата. Това предложение за промяна в Закона за радиото и телевизията е внесъл председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов (ГЕРБ).

“За да изпълняват успешно обществените си функции, БНР и БНТ трябва да имат ефективно, стабилно, устойчиво и предвидимо ръководство”, пише в мотивите Рашидов. Според него разпоредбата за продължителността на мандата не е променяна от 1998 г. и към днешна дата “този модел не позволява на двете обществени медии да се развиват и изпълняват обществените си функции пълноценно. На един директор му са нужни 4-6 месеца за адаптация, преди да започне да върши работа, а 3-годишната цикличност поставя в неблагоприятно положение служителите на двете държавни медии, тъй като “при честата смяна на управленските екипи редица започнати творчески процеси не намират реализация”.

В предложението се казва, че изборът на генералните директори следва да е с публична процедура и трябва да се провежда не по-късно от един месец преди изтичането на мандата на действащия директор.

Условието за 5-годишен мандат, както и възможността за избор за не повече от два пълни последователни мандата се предлага и за управителните съвети на БНТ и БНР. Членовете на съветите също трябва да имат и 5 години професионален опит в областта на радио- и телевизионната дейност, на културата, журналистиката, аудио-визията, електронните съобщения, правото или икономиката.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *