Рационалният страх може да ни предпази

Сподели статията с твоите приятели:

Ген. Венцислав Мутафчийски

Тревожна е тенденцията за бъдещето, казва шефът на оперативния щаб

„Трябва да се намери баланс в естественото желание на хората да живеят нормално живота си и да бъдат защитени. Като медици сме длъжни да излагаме цялата истина пред българските граждани и да активираме рационалните им разсъждения по този въпрос, включително и рационалния страх. Рационалният страх може да ни предпази съзнателно да не се излагаме на ситуации, които биха ни застрашили“. Това каза пред БНР проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб и началник на ВМА.

По думите му експертите у нас са разтревожени от случващото се в Европа заради британския щам на вируса.

„Тревожна е тенденцията за бъдещето… Редуването на отслабване и на затягане на мерките, или т.нар. „скачащите локдауни“, дава глътка въздух на всички хора, защото напрежението се нагнетява при по-продължителни периоди“, коментира той.

В момента се работи по осигуряване на по-големи мощности, които да могат да правят секвенация на по-големи количества проби. Според Европейската комисия страните членки трябва да правят секвениране на между 5-10% от взетите проби.

Той коментира и проблемите с ваксините.

„Фирмите производители се оказва, че не са толкова коректни, за да може да се планира коя страна какви количества ваксини ще получи. На 7 февруари очакваме 48 000 дози, на 14 февруари – 75 000 и до края на месеца очакваме 139 000 дози от „АстраЗенека“. Днес се очакват от „Модерна“ 3600 дози, а в понеделник – 17 550 дози от „Пфайзер“. Предстои сключване на договор и със седма компания. До края на годината трябва да имаме 18 млн. дози“, подчерта той.

Източник: breaking.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *