Ракетни удари след интензивни битки в Нагорни Карабах

Сподели статията с твоите приятели:

Нови ракетни удари, последвани от експлозии разтърсиха в неделя сутринта столицата на Нагорни Карабах – Степанакерт, съобщава АФП.

На 4 октомври министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че е предприело “ответни мерки” след ракетен обстрел, нанесен от отцепилия се регион Нагорни Карабах срещу азербайджанските градове Тертер и Горадиз.

“В момента арменските въоръжени сили нанасят ракетен удар срещу Тертер и Горидаз, в област Физули”, съобщи азербайджанската служба на Радио Свободна Европа, цитирайки министерството на отбраната.

От министерството не съобщават изрично какви са мерките, но репортери на АФП от мястото на събитието съобщиха, че експлозии разтърсват Степанакерт.

“Азербайджанските сили обстрелват с ракети граждански цели в Степанакерт”, заяви говорителят на арменското министерство на отбраната Артсрун Ованесян.

На 3 октомври азербайджански войски превзеха няколко села в сражения за спорния регион Нагорни Карабах, заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Той допълва, че седем села в областите Тертер, Джабраил и Фузули са били „освободени“, съобщи азербайджанската служба на Свободна Европа.

От арменското министерство на отбраната не казаха изрично кой контролира селата към момента. По думите на Ованесян “по времето на интензивни боеве позициите се сменят”. “Това бяха трудни битки и е ясно, че не бяха лесни за нашата армия”, допълва той, според арменската служба на Свободна Европа.

Преди ден в интервю за “Ал Джазира” азербайджанският президент Алиев призова Русия, САЩ и Франция – познати като Минската група, която ръководи мирните прегвори за Нагорни Карабах от началото на 90-те години – да продължи усилията си за разрешаване конфликта.

“Мисля, че тези три държави трябва да продължат да работят заедно по уреждането на конфликта в Нагорни Карабах, но при условие, че останат неутрални“, каза Алиев в интервюто.

Коментарите дойдоха един ден след като арменското външно министерство приветства съвместния призив на Минската група за незабавно прекратяване на военните действия между силите, сражаващи се над Нагорни Карабах.

Армения и Азербайджан са в конфликт заради планинския регион от последните години на Съветския съюз. При завършилата през 1994 г. война бяха убити около 30 000 души. Оттогава Нагорни Карабах е под контрола на етническите арменски сили. Декларацията за независимост на региона от 1991 г. не е призната от нито една страна член на ООН.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *