Разследващият екип на СЗО посети болницата с първи регистриран случай на COVID-19 в Ухан | |

Сподели статията с твоите приятели:

Ръководеният от Световната здравна организация (СЗО) експертен екип, разследващ произхода на COVID-19, посети днес болница в китайския град Ухан, която е била една от първите, лекували пациенти в началните дни от разпространението на заразата, предаде Ройтерс.

След като се срещна с китайски учени по-рано през деня, екипът отиде в Хубейската провинциална болница за интегрирана китайска и западна медицина. Според китайските държавни медии директорът на белодробното отделение в болницата първи е съобщил за новия коронавирус след лечение на възрастно семейство в края на 2019 г., чиято компютърна томография показала различия от типична пневмония.

“Изключително важно първо посещение на място. Ние сме в болницата, където са били лекувани някои от първите известни случаи на COVID-19, срещайки се с действителните клинични работници и персонал, извършвали тази работа, провеждайки открито обсъждане за подробностите на тяхната работа”, заяви в Туитър членът на екипа Питър Дашак.

Експертите планират да посетят лаборатории, пазари и болници през оставащите им две седмици в Ухан, където най-напред беше открит коронавирусът в края на 2019 г. Според СЗО екипът възнамерява да посети пазара, който беше в центъра на първоначалното разпространение на заразата, както и Уханския институт по вирусология.

Една от хипотезите, отхвърляна от Китай, е, че разпространението на вируса е било предизвикано от изтичане от държавната лаборатория. Говорител на китайското външно министерство каза, че СЗО и китайските експерти работят заедно за установяване на произхода на коронавируса, но подчерта, че мисията не е разследване, а “част от глобално проучване”.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *