Разследват френски здравен министър заради пандемията | |

Сподели статията с твоите приятели:

Официално разследване е започнало срещу бившия министър на здравеопазването на Франция Аниес Бюзен заради действията й за овладяване на пандемията от ковид. Това съобщи снощи Ройтерс, като се позова на съдебен източник, предаде БТА.

Това е един от първите случаи в света, когато на ръководен представител на публичния сектор се търси правна отговорност за действията за справяне с пандемията.

Бюзен, която бе здравен министър от май 2017 г. до февруари 2020 г., подаде оставка в началото на пандемията, за да се кандидатира за кметския пост в Париж. Тя загуби изборите и в крайна сметка бе назначена през януари в Световната здравна организация в Женева.

Нейните действия са разследвани от специализиран съд, който разглежда жалби срещу министри. В основата на разследването са въпроси, задавани в много страни: било ли е правителството достатъчно подготвено да посрещне пандемия и дали многото промени в здравните разпоредби, включително за носенето на маски, са били водени от науката, или са били политически решения.

Поставянето под официално разследване е само първа стъпка. Съдиите ще решат дали да отхвърлят случая, или има достатъчно доказателства той да бъде отнесен в съда.

Очаква се през идните седмици разследване да започне и срещу настоящия здравен министър Оливие Веран.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *