Разделението в американското общество помага на Китай и Русия да отслабят Запада

Сподели статията с твоите приятели:

Икономически Америка остава много силна държава, но в политически план тя има слабостите на империя в упадък. Според анализатора на The Times Матю Сайед, не бива да се фокусираме върху относително малката група хора, които са проникнали в сградата на Капитолия, тъй като много по-значими са резултатите от проучвания, проведени сред американците, които показват как в много части на страната придържането към тесни партийни интереси е изместило лоялността към републиката като такава.

В тази връзка авторът прави паралели с родината на своите предци – Индия, която представлява 17% от световния БВП през 1700 г., но формално като единна държава, тя е разделена на много области, управляващите на които са готови да поставят собствените си тесни интереси пред тези на държавата. В резултат относително малката армия на Великобритания успява да завладее голяма и просперираща държава и да я превърне в колония.

Изследване на YouGov показа, че 45% от републиканските гласоподаватели подкрепят щурма на Капитолия. Сайед обаче продължава, най-лошото е, че това вече е проникнало в кръговете на политическия елит. Повече от половината от републиканците в Камарата на представителите гласуваха за анулиране на резултатите от президентските избори и това се случи по време на гласуване, което се проведе след щурма на сградата на Конгреса на САЩ.

Всичко това, според автора на британското издание, е от полза за Китай и Русия, които не могат да се сблъскат на бойното поле с вътрешноамериканските фракции, за да завладеят страната, както британският генерал Робърт Клайв прави с Индия, но те действат по еднакво ефективен начин: те разделят хората не с оръжия, а с ботове.

„Си Дзинпин и Владимир Путин са достатъчно хитри, за да знаят, че империите – от Рим и първите ислямски халифати до китайските династии и Моголите – често се сриват отвътре. Те ни дразнят, раздуват различията ни с надеждата, че Западът – не само Америка – ще отслабне още повече“, пише авторът на The Times.

По негово мнение за това е виновен Доналд Тръмп, който, макар и да говори на висок глас за заплахата, породена от Китайската комунистическа партия за Запада, в същото време отслаби институциите, които са длъжни да се противопоставят на тази заплаха. Тръмп, пише Сайед, „злоупотребява с президентските си правомощия, подкопава диктатурата на закона и разделя западния съюз“. Той също така прекара няколко месеца, за да убеди избирателите си, че изборните резултати ще бъдат фалшифицирани, а след това, когато загуби, мобилизира базата си срещу собствения си народ.

„В Евангелието Христос каза, че къща, разделена от вражда, няма да устои. Ейбрахам Линкълн цитира тези редове в известната си реч от 1858 г., когато и Америка се приближи до това да се разпадне на части. Инцидентите от последните няколко дни могат да се възприемат като сигнал за събуждане. Всички фракции, както в рамките на свободните общества, така и между тях, трябва да помнят това: ако не се придържаме заедно, ще бъдем унищожени един по един“, заключава авторът на статията.

Източник: Агенция “Фокус”

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *