Радев пръв се обяви против кабинета, после имаше театрални сцени с вдигнати юмруци

Сподели статията с твоите приятели:

Обявеното от президента Румен Радев намерение да се кандидатира за втори мандат беше очаквано. Това коментира пред БНР социологът Юлий Павлов.

Той добави, че през годините от мандата си досега Радев с поведението си е показал, че застава на страната на една част от гражданите и ще разчита на гласовете им, за да бъде преизбран като държавен глава.

“Това, с което ще се запомни, е, че доста преди протестите той се обяви против правителството и каза, че то трябва да се маха. После наблюдавахме театрални сцени на вдигнати юмруци. Това се вписва в една ясна предизборна стратегия,” обясни социологът.

“Ако имаше мощна политическа алтернатива, нямаше да се налага да я търсим”, заяви Юлий Павлов в коментар на казаното от президента по време на отчета му за изминалата година от неговия мандат.

Според социолога има доста политически алтернативи, които трудно биха се обединили, защото предизборните стратегии са изградени на противопоставяне:

“При това разделение на обществото, реално се очертават два възможни блока за управление. Единият е ГЕРБ и националистите, ако те влязат в парламента, защото са на ръба, биха имали половината народни представители и с мълчаливата подкрепа на ДПС, както и в това Народно събрание, биха могли да управляват отново”.

Другият вариант – всички останали да управляват, е, ако “Обединени патриоти” не влязат, а “Изправи се.БГ” на Мая Манолова влезе, обясни той, като уточни, че това е необходимо, но недостатъчно условие.

Прогнозата на социолога за избирателната активност е за първи път на парламентарни избори да излязат под 3 милиона избиратели.

В предаването “Нещо повече” Румяна Дечева от Обществения съвет към ЦИК се съгласи с мнението на Павлов за очаквана ниска активност на вота на 4 април. Тя даде пример с изборите в Германия и Румъния, където е било разрешено гласуване по пощата и избирателната активност е била дори повишена.

“При добри мерки за сигурност няма опасност за здравето на хората, но за да повярват, че няма да се заразят, хората трябва да усетят, че за тях има грижа, каквато от политическата система засега липсва”, коментира тя и заяви, че не се съмнява, че здравните власти ще направят всичко възможно, за да се чувстват избирателите в безопасност.

Дечева подчерта, че противоепидемичните мерки забавят изборния процес и ще се появят опашки пред секциите. Тя изказа притеснение, че за това ще бъдат обвинени лекарите и здравните институции. Според нея политиците трябва да “облекчат отговорността на цялата здравна система”.

“Могат да се разделят потоците за гласуване, защото възрастните хора ще са най-притеснени за здравето си при гласуването. … Можем да използваме разпоредбите и всеки, който желае да гласува с машина, след като се регистрира по установения от закона начин – да гласува с машина в отделно помещение, което ще намали рисковете,” обясни Румяна Дечева.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *