Радев прекрати визитата си в Естония. Талин обяви, че е бил карантиран, от София отрекоха

Сподели статията с твоите приятели:

Президентът Румен Радев прекрати визитата си в Естония. Все още няма точна информация за конкретните причини за прекратената визита.

В съобщение в социалните мрежи държавният глава на Естония Керсти Калюлайд съобщи, че Радев е бил контактен със заразен с коронавирус. По нейни думи това е станало преди пристигането му в Талин в понеделник, където той участва в среща на върха по инициативата “Три морета”.

Естонският президент допълва, че след като се е разбрало за контакта му, Радев не е участвал в вечерята на представителите на инициативата в понеделник вечер. Калюлайд допълва още, че президентът е бил изолиран заедно с цялата си делегация.

От пресслужбата на българското президентство опровергаха тази информация.

“Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен”, гласи съобщението от “Дондуков”2.

Други детайли и причината за прекъсването на визитата не се посочват.

По-късно във вторник стана ясно, че командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Димитър Петров е дал положителен тест за коронавирус. За новината е потвърди лично министърът на отбраната Красимир Каракачанов, съобщи бТВ.

“В петък на празника на ВВС бяхме заедно с командира на Военновъздушните сили и други колеги. И тъй като съм бил в контакт с ген. Петров по препоръка на шефа на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски до втория тест в четвъртък-петък съм под карантина”, каза Каракачанов. На празника на ВВС в петък присъстваше и президентът Радев.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *