Радев: Готов съм със служебно правителство | |

Сподели статията с твоите приятели:

Готов съм със служебно правителство, заяви на брифинг тази вечер президентът Румен Радев.

Служебното правителство е ясен конституционен инструмент. И ако някой се страхува от Конституцията, това означава ли, че ние трябва да я отменим, попита риторично Радев.

Преживяваме исторически дни. Тази история се пише от всички българи от всички възрасти. Тези протести отварят пътя към бъдещето на България. Хората са на площадите, набира се огромна обществена енергия и не виждам сила, която да може да й противостои. Този процес е необратим, каза президентът. Когато самият министър-председател гази системно и законите, и Конституцията, и обществения договор, Вие какво очаквате от гражданите, които са решили, че повече така няма да живеят и искат да си върнат държавата?, запита Радев.

Според него няма друг изход, освен Борисов и Гешев да си подадат оставките.

Записът с цинизмите

Президентът коментира и последния запис на предполагаем телефонен разговор между Борисов и вицепремиера Дончев:

“Този разговор ясно показва кой е поръчителят на цялата очерняща кампания, която се води спрямо президентската институция. Жалкото е, че в паническите опити за лично спасение министър-председателят завлича цялата своя партия и всички свои съпартийци на дъното. Там има много почтени хора и сега те трябва да носят чуждия позор.”

Според Радев призивите на премиера за диалог са измамни, защото той едно говори пред камерите, но по телефона дава съвсем други указания.

Решението на КС

Държавният глава беше попитан от журналистите и за решението на Конституционния съд дали действащ президент може да бъде разследван:

“Решенията на Конституционния съд не се коментират, те се изпълняват. Особено когато са ясни и еднозначни”, каза Радев.

“За мен означава, че всеки, който използва Конституцията и законите за атака на други институции, трябва да си носи своята отговорност”, отбеляза още президентът.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *