Радев гази Конституцията! Не може да нарежда на парламента

Сподели статията с твоите приятели:

Президенът Румен Радев злоупотребява с конституционните са провомощия.

Около това мнение се обединиха конституционалисти, до които Епицентър.бг се допита във връзка с последиците от факта, че президентът обвърза връчването на втория упроучвателен мандат с приемането на актуализация на бюджета.  

 

Припомняме, че вчера в отговор на въпроса кога ще връчи втория мандат, Радев заяви: А кога парламентът ще приеме актуализацията на бюджета?

Това е недопустимо! Държавният глава не може да поставя уславия на парламента и да търгува с конституционните си правомощия. Това е вид рекет”, заяви бивш конституционен съдия.

 

Обвързването на втория мандат с бюджетната процедура, която е в правомошията на парламента, е нарушение на Конституцията. Парламентът не може да приема разпореждания на президента, още повече когато става въпрос за  дейностq свързана с изпълнителната власт, категорични са експертите по конституционно право.

 

Фактът, че в момента действа служебно правителство, назначено от президента, не му дава оснавания да нарежда на парламента какви законови актове да приема. Служебното правителство може да предложи актуализация на бюджета, свързана с неотложни мерки, но решението за това е само и единствено в правомощията на парламента, който трябва да  приеме политическото решение и за което е необходимо съответното мнозинство. Освен това парламентът не е длъжен да приеме разчетите на служебното правителство, тъй като то не може да ангажира страната с дългосрочни финансови ангажименти.

 

Бавенето на връчването на втория мандат, без да има основания за това,  е „изнасилване” на конституциоонната процедура.  Вторият мандат е ясен, за него дори не са необходими консултации.  Конституцията не указва срок, в който да бъде връчен, но обвързването му с решения на парламента, е грубо нарушение на Основния закон. И в това отношения действията на президента, които засега са само вербални, са укорими.  Ако обаче Радев продължи да представя конституционните си правомощия като вид паразлък с парламента, това ще е злоупотреба, за която някои може да поискат дори и импийчмънт,  обясняват конституционалисти.

 

Президентът може да прави консултации с политическите сили, но не може да поставя условия на Народното  събрание.  И това никой президент досега не си го е позволявал.

 

Вероятно тази позиция ще бъде изразена от представителите на парламентарнитите сили на заседаниоето на КСНС в понеделник, което отсега се очертава като доста тежко. И ГЕРБ, и ИТН, и ДПС вече изразиха несъгласие с поведението на държавния глава и навлизането му в територията, която е  на законодателната власт.

 

Темата на КСНС е „Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID–19. Мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция“. 

 

Радев беше призован за свикване на КСНС още преди година и половина от различни партийни лидери, но той не реагира.

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *