Първи сигнали за припаднали при предаването на протоколите – България

Сподели статията с твоите приятели:

Първи сигнал за при паднали хора при предаването на протоколи. Пред bTV секретар на СИК каза, че мъж на 50 години се е почувствал зле от преумора и липса на въздух. Веднага му е оказаха лекарска помощ и е откаран с линейка от залата. Други хора се оплакват от липсата на организация и споделят, че са на крак повече от 24 часа.
660 от 1100 избирателни секции са отчели изборни книжа в “Арена Армеец”. От РИК признаха, че много от протоколите са сложни и оттам идват грешките при изчисленията.
Председатели на СИК, които в момента са в залата, сигнализират, че са изключително уморени. По закон те не могат да си тръгнат преди да отчетат изборните книжа, защото те са гарант за вота.
Хаос при обработката на протоколите има в почти всички градове. Бунт и напрежение има в Горна Оряховица, където членове на секционни избирателни комисии чакат в сградата на Общината цяла нощ, за да отидат тепърва в Районната избирателна комисия. Оттам са направили прогноза, че ще могат да обработят резултатите им чак в сряда. Огромни опашки се извиха и в Двореца на културата и спорта във Варна, където се обработват протоколите. Хората са чакали цяла нощ и по думите ми с оглед на лошата организация ще продължат да чакат, съобщи Нова телевизия.
Същата е и ситуацията в Пловдив. Хората поискаха храна, напитки и одеяла. Малко преди полунощ член на ОИК е колабирал от преумора и е бил откарат с линейка. Гражданите недоволстват, защото им се налага да чакат с часове.
Много грешки при обработката на протоколитеОбработването на протоколите продължи часове след края на изборния ден. В “Арена Армеец” все още продължава предаването на бюлетините. По информация на Нова телевизия са отчетени са 1/3 от предадените протоколи.
Самият протокол затрудни членовете на избирателните комисии, което доведе до чакане от час и половина – два. Чакането нажежи обстановката, градусът беше покачен и след появата на Мая Манолова малко след полунощ. Тя е получила сигнали за манипулиране на протоколите в залата, но и тази ситуация бързо беше овладяна.
“Ние не подправяме и не преправаме гласовете на българските граждани. Резултатът от вота е такъв, какъвто те са го дали. Нашата работа е да обобщим резултата, който вече е определен. Това се случва в нашата Районна избирателна комисия”, каза Полина Витанова от 29 РИК.
“Над 90% от протоколите са със сборни грешки. Сложното разпределение на преференциите оказа своето влияние. Също така многото числа, непоследователното вписване и сборуването им също доведе до сборни грешки. За да се прегледат резултатите и да се отстранят тези грешки, това отнема не по-малко от 45 минути. След това отново се връщат в изчислителния пунктове, отново трябва да изчакат, за да се прегледат от член на РИК и чак тогава да се прегледат и предадат”, каза още тя

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *