Проф. Светлана Шаренкова: Давос – 2021. Какво следва?

Сподели статията с твоите приятели:

Проф. Светлана Шаренкова

 

Икономическият форум в Давос от години събира водещи фигури в световната политика и бизнес, има славата на идейната лаборатория на „планетарния елит”. Но днес живеем в нови и различни  времена – на пандемия и екзистенциална криза на глобализма и неолиберализма, на концепцията за еднополюсния свят. Западът затъна дълбоко в здравна катастрофа, блокиран от тежки икономически мерки, които не дават резултат, тежкият лобизъм на фармацевтичните гиганти  смуче милиарди от народите, а човешкият живот е превърнат в бизнес. Западът запада!

 

Няма нови идеи, няма промяна в политическите, социалните, здравните и икономическите системи, никаква мисъл за утрешния живот на обикновения човек. В Давос реалните лидерски послания дадоха не водачите на Запада, а руският президент Владимир Путин и китайският Си Дзинпин, които отправиха  визионерски послания към целия свят. Липсваше бившият хегемон САЩ и престарелият им президент, зает с реванша срещу Тръмп и с „фундаменталните” въпроси като…правата на транссексуалните, забраната на думите „майка” и „баща”. Нямаше я и Европа, чиито ценности на Съюз на християнски, национални и социални държави отдавна са подменени с интригите на Сорос.

 

Владимир Путин е първият световен лидер, който назова ясно най-големямото Зло на днешния свят – неравенството между „златния” 1 % и останалите 99 % от човечеството. Първите увеличават богатствата си, облагодетелствайки се от кризата, а вторите продължават да обедняват. Китайският президент като  лидер на държавата, която най-успешно се справя с COVID-19, разви креативни идеи за глобално сътрудничество, говори ярко и убедително за мира, диалога и хармонията между цивилизациите и държавите. Китай вече реализира част от тези идеи – с миролюбива политика, с реформи и отваряне на страната към света, с инициативите „Един пояс, един път” и „16 плюс 1”. По оценки на Световната банка в Китай броят на хората с най-ниски доходи е намалял от 1,1 милиарда през 1990 г. до под 300 милиона в последните години. Това е уникален успех за Поднебесната империя. В Русия – от 64 млн. през 1999 г. бедната прослойка днес е около 5 млн. „Ние смятаме, че това е напредък за нашата страна в най-главното направление”, обяви Путин.

 

Такъв е обществено-икономическият модел на бъдещето – социалната държана в полза на хората. А тя вече работи – доказват го Китай и Русия! И Путин, и Си Дзинпин напомниха, че мисленето от времето на Студената война и на еднополюсния световен ред са безнадеждно остарели и крайно неефективни. Че  създават реална опасност за света, който днес е изправен пред пандемии, икономически кризи, тероризъм, миграция, бедност и екологични катастрофи. „Борбата на всеки срещу всеки е голямата опасност пред света”, предупреди Владимир Путин, но няма голяма надежда да бъде чут от втренчените в пъпа си западни политико-икономически елити.

 

Уви, Западът и транснационалната олигархия продължават с контрапродуктивното мислене и противопоставяне, с налагането на незаконни и безсмислени санкции. Сочат с пръст „добрите” и „лошите”, дрънкат пропагандни и реални оръжия, но не успяват да създадат алтернативата, защото работят в частна, а не в обществена полза.

 

Светът днес е многополюсен – доказа го Давос, където ясно прозвуча кои са лидерите в новата световна политика.

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *