Проф. Момеков: Интернет причини много щети в пандемията – България

Сподели статията с твоите приятели:

“Виждайки реалните резултати от ваксините, хората ще придобият по-голямо доверие в тях”. Това коментира пред БНР председателят на Българското научно дружество по фармация проф. д-р Георги Момеков.
Според него “контрааргументите на неграмотни хора” са били разпространени в пространството много бързо и това е допринесло за негативното отношение на хората към COVID ваксините: “Интернет донесе много щети в тази пандемия. Колкото полза, толкова и щети”, подчерта той
По думите на проф. Момеков, когато не се касае за жива ваксина, всички останали крият много по-малко рискове: “Като всичко ново и технологиите на РНК и векторните ваксини притесняваха хората, но виждаме, че реалният клиничен опит е огромен и времето напредва, така че скоро ще сме наясно, че рисковете от инфекцията са много по-големи от рисковете от ваксинация”.
Проф. Момеков коментира, че много по-дълъг е периодът за разработването на лекарство срещу COVID-19: “Иначе лекарства се пренасочват, но когато неща се използва по предназначение, е ясно, че няма да върши същата работа като лекарствата, създадени за определените индикации. Отрицателните данни също са ценни, защото показват, че не трябва да губим потенциал. Ако погледнем смъртността в началото в Ухан и сега – ние се справяме все по-добре с тази инфекция”.
Във връзка с реклама на различни профилактични средства, проф. Момеков подчерта, че хората не трябва да вярват, че те ще ги предпазват като с доспехи: “При вече разгърната ваксинационна кампания, нищо не трябва да ни отклонява от целта да се ваксинираме възможно най-бързо”.

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *