Проф. Константинов: Трябва да се помисли за избори в два дни | |

Сподели статията с твоите приятели:

Сериозно трябва да се обмисли дали изборите да не се проведат в два дни или ако са в един, хората да се разделят на потоци. Това заяви по БНТ проф. Михаил Константинов, който е шеф на “Информационно обслужване”, държавната фирма, която се занимава с анализ на изборните резултати. Парламентарните избори са насрочени за 28 март.

“Провеждането на избори е голямо предизвикателство в условията на пандемия. Например, в чужбина обикновено гласуват около 150 000 български граждани – какво правим с тях, как организираме сътрудничество с местните власти? Може да се окаже, че местните власти не разрешават такова”, предупреди Константинов. Според него тези въпроси трябва да се решат веднага на експертно ниво, а после на политическо ниво, а част от решението да бъдат и представители на щаба.

“Ще има ли изобщо машинно гласуване?”, попита водещата. “Не знам и никой не знае това”, отговори Константинов. Той каза, че тези машини са за избори в нормална обстановка и трябва да се помисли за тяхното обезопасяване, тъй като една машина вероятно ще бъде докосвана от 200-300 души в рамките на 9 часа.

“Болните не могат да бъдат лишавани от изборните им права. На шега предложих хора, изкарали вируса, да са в комисиите, които ще посещават болниците”, каза още Константинов. Той е убеден, че за членовете на секционните комисии трябва да има допълнително заплащане и тези 100 лв. на ден, които сега се отделят, не са достатъчни.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *