Проф. Георги Близнашки: Извършва се пълзящ държавен преврат – България

Сподели статията с твоите приятели:

“Заявката на този парламент бе да възкреси парламентаризма. Оказа се, че нещата са доста различни от прогнозите. Случващото се е един пълзящ държавен преврат. Атаката започна срещу бившият министър-председател Бойко Борисов, но тя премина в атака към държавата.”
Това коментира в студиото на “Събуди се” по Нова телевизия проф. Георги Близнашки.
Кукловодите пресолиха чорбата и не им се получи, каза той, като отказа да каже кои са кукловодите.
Професорът припомни, че парламентаризмът се основава върху управлението чрез дискусия и толерантност.
Според него въвеждането на машинното гласуване е противоконституционно. Такива решения са отхвърлени в Германия и Холандия, в нито една европейска държава няма машинно гласуване, каза Близнашки и определи вота с машини като ценз за грамотност, който от своя страна е скрит имуществен ценз. То щяло да засегне по-възрастните поколения и малцинствени групи.
“Разпоредбата е противоконституционна. Въвежда се един ценз за компютърна грамотност. Как ще се справят тези, които нямат този вид грамотност? Трябва да се направят условия всеки български гражданин да се възползва от правата си”, продължи професорът.
Освен машинното гласуване, той разкритикува остро и президента Румен Радев, наричайки го “един случаен човек, попаднал на върха на държавата”. Според него Радев е поел ролята на политик, който ще отстрани Борисов, а в замяна иска президентска република.
България няма нужда от батюшка, еднолична власт, еднопартиен режим, обобщи той.
Защо се скри Слави Трифонов и изпадна в паника? Стана ясно колко е страшно – да поемеш отговорността, добави Близнашки.Според него по време на протеста не се е появила алтернатива: “Братята и сестрите на Румен Радев от времето на протеста се оказаха същите некадърници като него.”
Той определи и като удар срещу държавността идеята за премахване на спецсъда и спецпрокуратурата, защото обикновените полицаи не могат да се справят с мощни икономически групировки.
 

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *