Проф. Витанов обяви кой ще е критичният месец за епидемията от коронавирус – България

Сподели статията с твоите приятели:

Засега няма нужда от затягане на мерките. Това каза в предаването “Още от деня” по БНТ членът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.
Преди месец най-добрият прогнозен вариант беше 20 000 заразени в края на септември, който засега се осъществява. В момента се движим в най-добрия вариант, заяви той.
Вече се появяват първите заразени ученици, но те не са заразени в училище, а преди това. След известно време ще стане ясно какво е положението при тръгване на учениците на училище, отбеляза експертът.
Той съобщи, че има изготвен алгоритъм за преминаване към онлайн обучение при увеличаване на заразените в училищата. Според мен трябва да има някакво количество заразени ученици и затворени училища. Такива числа са 7000 заразени ученици или 25 затворени училища. След това от Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието трябва да се съберат и да се преосмислят мерките.  Това не са числа, при които трябва да се премине към дистанционно обучение, но при такива числа трябва да се седне и да се помисли, поясни проф. Витанов
Нямам притеснения за присъствената учебна година, ако се спазват мерките. Засега те се спазват, но като се знае психологията на българина, след месец може да се получи отхлабване, посочи той.
Според мен критичният за епидемията месец ще бъде ноември. Септември свършва, октомври ще е преходен месец, в който ще имаме известно увеличение на новозаразените. През ноември ще е по-влажно времето, ще се появят и другите вируси, заяви проф. Николай Витанов.
За финал той отново каза девиза си за борба със заразата: “Не се прецаквайте, прецакайте вируса!”

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *