Протест пред МС – правителството кара хората да връщат получените 24 лв. на ден | |

Сподели статията с твоите приятели:

Представители на затворени бизнеси и активисти на “Изправи се.БГ” се събраха на протест пред Министерски съвет. 

пред МС правителството кара хората да връщат получените 24 лв. на ден - Протест пред МС - правителството кара хората да връщат получените 24 лв. на ден | |

Те искат оставката на правителството, на първо място на Лъчезар Борисов, Томислав Дончев, Деница Сачева и НАП заради забавени компенсации за затворените бизнеси. 

Правителството кара хората, които са получили 24 лв. на ден по мярката “Запази ме” да ги връщат. Обяснението е, че е допусната грешка от администрацията и някои от одобрените фирми вече не са в списъците с одобрени.

Това заяви председателят на Гражданската платформа “Изправи се.БГ” Мая Манолова днес пред медиите пред Министерския съвет по време на събитието в знак на протест заради неполучената подкрепа за затворените бизнеси. 

1611493207 972 Протест пред МС правителството кара хората да връщат получените 24 лв. на ден - Протест пред МС - правителството кара хората да връщат получените 24 лв. на ден | |

Борисов ще завещае на следващото правителство мина от безработица и фалити на малки и средни фирми. На 13 март ще стане една година, откакто малките и средните фирми очакват обещаната подкрепа за първата вълна от COVID-19. Няма да я дочакат, защото се задава верига от фалити. От “Изправи се.БГ” искаме оставката на правителството на Борисов и на първо място на вицепремиера Дончев, на икономическия министър и на социалния министър, както и на НАП заради провала в политиките за подкрепа на бизнеса и хората заради пандемията, допълни Манолова и подчерта, че приемната на “Изправи се.БГ” е залята от сигнали за получени обаждания да се върнат получените 24 лв. на ден заради грешка от администрацията. 

1611493207 124 Протест пред МС правителството кара хората да връщат получените 24 лв. на ден - Протест пред МС - правителството кара хората да връщат получените 24 лв. на ден | |

В събитието се включиха готвачи, бармани, представители на ресторантьорите, самоосигуряващи се лица, хотелиери и артисти на свободна практика, които не са получили подкрепа.

Областният координатор на Гражданската платформа за Плевен заяви, че приемната в Плевен също е получила множество сигнали на ресторантьори, които са получили обаждания да върнат получените 24 лв. на ден.

Готвачи и бармани заявиха, че помощта от 24 лв. на ден е гавра на правителството с брашна и много от тях не са получили средствата или през януари са получили 24 лв. за един ден от ноември. Те допълниха, че техни колеги, които са получили подкрепа, са получили и обаждане да върнат парите.

Хотелиерите са категорични, че не искат помощи, а ясни правила и здравен протокол, по който да работят. 

В петък в парламента социалният министър Деница Сачева призна, че има забавяне на плащанията по програма “Запази ме” и каза, че всички пари ще бъдат изплатени до края на януари. Като причина за забавянето тя посочи огромния обем декларации и сгрешени данни в тях. От социалното министерство добавиха, че вече са изплатили над 6 милиона лева по тази програма.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *