Протест и замеряне с евро по време на изслушването на Иван Гешев в парламента

Сподели статията с твоите приятели:

Протест пред сградата на бившия Партиен дом и замеряне с фалшиви банкноти евро съпътстваха изслушването на главния прокурор Иван Гешев в Народното събрание в сряда.

Пред депутатите от правната комисия в парламента, в рамките на няколко часа, Гешев отчиташе дейността на прокуратура от януари до август и отговаряше на въпросите на народните представители.

По време на изслушването мъж с предпазна маска, който присъстваше в залата, хвърли фалшиви банкноти от 500 евро с лика на Бойко Борисов към главния прокурор. Действията му станаха причина да бъде изведен от заседанието.

“Все пак във всяко лошо нещо има нещо хубаво – по-добре беше по този начин, отколкото с пистолет да мине през НСО”, коментира “в рамките на шегата” Гешев, вероятно визирайки неуспешното нападение с газов пистолет срещу тогавашния лидер на ДПС Ахмед Доган в НДК през януари 2013 г.

“Надявам се, че обективните журналисти ще отразят обективно това събитие. Не разчитам на тези, които питаят обич към прокуратурата, но беше забавно. Това показва нивото на политическа култура и на реалните цели на хората, които седят зад определени процеси в България”, добави главният прокурор пред депутатите.

По-късно на страницата си във Фейсбук от “Демократична България” обявиха, че младият мъж е бил техен активист.

По време на изслушването на Гешев, пред сградата на бившия партиен дом се проведе и протест, който призова народните представители да поискат оставката на главния прокурор, както и тази на настоящия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Сред тях бяха и членове на “Демократична България”, както и съпредседателят на коалицията Христо Иванов.

“Висшият съдебен съвет се държи като мажоретен състав на главния прокурор, той абдикира от възможността си да го контролира, отказва да стартира дисциплинарно производство срещу него въпреки поредицата призиви и показва неспособността си да бъде орган, който да гарантира независимостта на съдебната власт и да пази нейния престиж”, каза Иванов.

Искането за оставката на главния прокурор, заедно с тази на правителството на Бойко Борисов, е сред основните искания на протестите, които започнаха у нас през юли.

В сряда Гешев беше изслушан, след като в края на юли Народното събрание прие предложение на БСП той да състави доклад за дейността си от януари до август.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *