Протестът блокира парламента: Няма да мине с вот! Всички – вън! (на живо) | |

Сподели статията с твоите приятели:

С викове “Оставка”, освиркване, биене на тъпани започна протестът пред Народното събрание тази сутрин. 30-ина минути след обявеното му от “Отровното трио” начало – 7:00, пред сградата на пл. “Народно събрание” 2 имаше няколко десетки души, съобщава репортерът на OFFNews. Час след това протестиращите са стотици, а малко след 8:30 те блокираха движението по бул. “Цар Освободител”. 

Кордон от полицаи пази сградата на парламента, където днес, в 12-ия ден от началото на протеста с искане за оставките на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор, парламентът ще проведе извънредно заседание, заради вота на недоверие към кабинета, внесен от Корнелия Нинова и други депутати от БСП. То започва в 9 ч. По план депутатите трябва да дебатират по вота, внесен “заради провала в политиката за противодействие на корупцията”, днес. Правилникът на НС изисква гласуването му да е не по-рано от 24 часа от приключване на разискванията.

Но не това е целта на протеста. Хората на площад “Народно събрание” 2 днес не са дошли в подкрепа на БСП.

“Всички отиваме на протест пред НС, за да им кажем ВСИЧКИ ВЪН! Няма да мине с вот на недоверие. Искаме мафията да изчезне веднага”, пишат в призива за днес “Отровното трио” – Арман Бабикян, проф. Велислав Минеков и адв. Николай Хаджигенов.

А ден по-рано проф. Минеков заяви в интервю: Този парламент е напълно ненужен. Вотът на недоверие е безсмислен. Трябва нов парламент, нови избори, но честни. Нужно е дистанционно гласуване, дори гласуване по пощата, машинно гласуване. От това ги е страх, защото само тогава вотът не може да бъде контролиран.

И хората днес потвърждават – те не желаят просто вот, който да смени лицата и запази статуквото.

блокира парламента Няма да мине с вот Всички вън на живо - Протестът блокира парламента: Няма да мине с вот! Всички - вън! (на живо) | |

Снимка: Отровното трио/Фейсбук

“За мен няма значение дали ще приемат вота на недоверие, защото това, така или иначе, е един цирк”, заяви протестираща.

“Трябва да има не само оставка на правителството, а и да се започне процедура, която да позволи на хората да участват демократично във вземането на всяко решение оттук нататък” – каза Владислав Милев, също участник в протеста днес.

“Трябва да се прояви пряката демокрация и да се осъществи законовото машинно гласуване, което управляващите отказват да въведат и започнат процедура по това”, допълни той. Милев е скептичен относно вота – “Съдейки по изявленията на коалиционните партньори, по всяка вероятност той няма да мине”.

Към 8:30 ч. бе направен първият опит за блокиране на движението – хората преминаваха непрекъснато през пешеходната пътека при сградата на БАН до Народното събрание. Все пак чакащи коли бяха пропуснати, но малко по-късно движението действително бе блокирано. Това накара шофьорите да обърнат и да се изтеглят. А площада огласяше песента “Борисов, чао”. Там вече има не десетки, а стотици.

Малко преди 9 започнаха да пристигат и първите депутати и министри.

Екипите на OFFNews следят на живо както случващото се в сградата на парламента, така и протеста отвън.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *