Протести против ваксинирането срещу COVID-19. Във Франция и Гърция се стигна до сблъсъци с полицията

Сподели статията с твоите приятели:

Протестиращи излязоха на улиците в няколко европейски държави в събота вечерта, за да изразят недоволството си срещу мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, съобщиха световните агенции. Във Франция и в Гърция се стигна до сблъсъци между демонстрантите и полицията и до арести.

Гръцката полиция използва сълзотворен газ и водно оръдие, за да разпръсне протестиращите срещу задължителната ваксинация за работещите в болници и социални домове. Около 4000 демонстранти се събраха пред парламента в Атина, за да изразят недоволство срещу мярката. Според полицията част от протестиращите са проявявали насилие и са хвърляли коктейли Молотов срещу служителите на реда.

В Париж също се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите. Властите във френската столица използваха сълзотворен газ и водно оръдие, за да разпръснат демонстрантите. Протести имаше и в други градове във Франция. Според френското министерство на вътрешните работи около 160 000 души са протестирали в цялата страна в събота вечер.

Повод за протестите във Франция е идеята на правителството ваксинацията срещу COVID-19 да стане задължителна за здравните работници, а достъпът до ресторантите да става само със здравен сертификат, който доказва, че притежателят му е ваксиниран, преболедувал или има отрицателен тест за COVID-19. Предложението предстои да бъде гласувано в парламента.

Протести срещу въвеждането на изискване за здравен сертификат за посещение на ресторанти, стадиони и кина имаше и в Италия.

Властите аргументират въвеждането на задължителна ваксинация за някои професионални групи с това, че те са по-уязвими да се заразят, а и да разпространят вируса сред пациентите си. Мотив за въвеждане на здравни сертификати за посещение на публични места е фактът, че там се събират много хора. Според демонстрантите обаче това ограничава свободата им.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *