Протестите продължават и след заявения ремонт на кабинета

Сподели статията с твоите приятели:

Антиправителствените протести продължиха в четвъртък за 15-и пореден ден и след като по-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че ще смени четирима министри от правителството си.

В София, Сливен, Пловдив, Ямбол, Хасково, Бургас, Варна, Пазарджик, Русе, Ловеч, Созопол и в други градове хората отново излязоха на улиците с искания за оставката на премиера, цялото правителство и на главния прокурор Иван Гешев.

“Властта е отново глуха и не чува гласа на хората и говори за ремонт на кабинета”, заяви президентът Румен Радев, който се присъедини към протестиращите в София.

продължават и след заявения ремонт на кабинета - Протестите продължават и след заявения ремонт на кабинета

Президентът Румен Радев излезе да говори пред протестиращите. Част от тях го аплодираха, други го освиркаха

По думите му никога българите не са били по-единни в решимостта си да си отвоюват държавата от мафията.

Радев говори за необходимост от нов парламент, чрез който “да отворим пътя за конституционна реформа и промени, които да укрепят гражданските права, да прекършат корупцията, да осигурят условия за труд и доходи, и да върнат нашите братя от чужбина”.

Президентът отбеляза, че площадът е родил братството на почтените хора, които няма да робуват на лъжи и на заплахи. Протестите са началото на края на порочния модел, който ни закотви на дъното на Европа, допълни Румен Радев.

“Оставките на цялото правителство и на главния прокурор са първата и задължителна стъпка към честни избори, към началото на демонтажа на порочния модел”, каза президентът.

1595545209 76 Протестите продължават и след заявения ремонт на кабинета - Протестите продължават и след заявения ремонт на кабинета

Протестиращите в Хасково поддържат исканията си за оставка на цялото правителство и не приемат промените в кабинета, които определят като козметични

След традиционното шествие в София групи протестиращи блокираха възлови кръстовища в центъра на града. Пред Министерския съвет бяха хвърляни семки, бонбони и найлонови торбички “Била” (“каракачантички” според обясненията на присъстващите). Плътен кордон от полицаи ограждаше правителствената сграда.

“Те ни залъгват със семки и бонбонки, ние ще ги почерпим с тях”, заяви Николай Хаджигенов, един от “Отровното трио”, което е инициатор на протестите.

“Отровното трио” призова следващата сряда да бъде организирана национална стачка. Хаджигенов обясни, че “всички пътища и магистрали ще бъдат затворени от обикновени хора като нас, всички съдебни палати в страната ще бъдат затворени”.

Протестите започнаха на 9 юли, два дни след като лидерът на “Демократична България” Христо Иванов беше прогонен от гардове на НСО от плажа в близост до имота на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Два дни по-късно президентът Румен Радев потвърди, че охранителите в парка “Росенец” са от Националната служба за охрана. На следващия ден представители на прокуратурата влязоха в президентството и задържаха двама съветници на държавния глава.

Това доведе до остра обществена реакция и същата вечер (9 юли) се проведе първият протест в София. Оттогава всяка вечер има демонстрации срещу правителството не само в столицата, но и в много градове в страната и в чужбина.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *