Протестиращи нахлуха в парламента в Киргизстан. Президентът допусна нови избори

Сподели статията с твоите приятели:

Протести срещу резултатите от парламентарни избори в Киргизстан прераснаха в сблъсъци в понеделник вечерта. Протестиращи влязоха в сградата, където се помещават парламентът и президентството, след което в зданието избухна пожар. Бивш президент, осъден за корупция, беше освободен от протестиращите.

Причина за недоволството са резултатите от изборите за Върховен съвет (местния парламент), проведени на 4 октомври. Според официалните резултати почти всички 120 депутатски места отиват при партии, смятани за крепители на статуквото в централноазиатската държава. Искането на демонстрантите е резултатите от изборите да бъдат обявени за невалидни и да се проведе нов вот. Те поискаха и оставката на президента Сооронбай Джеенбеков.

нахлуха в парламента в Киргизстан. Президентът допусна нови избори - Протестиращи нахлуха в парламента в Киргизстан. Президентът допусна нови избори

Протестиращи пред сграгата на парламента

Протестите започнаха на 5 октомври, когато се стигна до сблъсъци между недоволните и силите за сигурност. Полицията използва водно оръдие, гумени куршуми и сълзотворен газ срещу демонстрантите, съобщи киргизката служба на Радио Свободна Европа. Болниците в столицата Бишкек съобщиха, че са лекували повече от 120 пациенти с наранявания при протестите.

По-късно вечерта протестиращи влязоха в сградата на парламента и президентството. Снимки в социалните мрежи показват как недоволните чупят портрет на президента Сооронбай Джеенбеков в един от кабинетните на президентската администрация. По-късно в сградата избухна пожар.

Други групи протестиращи превзеха сградата на националното радио и телевизия и сградата на Държавния комитет за национална сигурност. От там демонстрантите освободиха бившия президент Алмазбек Атамбаев, който излежава присъда за корупция. Пуснати на свобода от недоволните бяха и бившият премиер Сапар Исаков, който се намираше в наказателна колония, както и бившият депутат Садир Джапаров.

нахлуха в парламента в Киргизстан. Президентът допусна нови избори - Протестиращи нахлуха в парламента в Киргизстан. Президентът допусна нови избори

Протестиращи се опитват да влязат в сградата на правителството

Президентът Сооронбай Джеенбеков призова политическите си опоненти да спрат гражданското неподчинение и описа действията на демонстрантите като опит на някои политически сили да завземат властта незаконно.

Той каза в изявление, че е наредил на силите за сигурност да не използват насилие и изрази готовност да обяви резултатите от изборите за невалидни. „Препоръчах Централната избирателна комисия да анализира внимателно нарушенията на закона и да анулира изборите, ако е нужно“, се казва в изявлението на президента, чието местоположение не е ясно към момента.

Официалните данни от изборите в неделя сочат, че най-много гласове печели смятаната за лоялна на президента партия „Единство“ (24,5%). На второ място е „Моята родина Киргизстан“ с 23,88% от гласовете, а трета е Киргизката партия с 8,76%. И трите партии са смятани за поддръжници на статуквото в Киргизстан. Първите две са изразявали подкрепа за сближаване на страната с Русия и по-дълбока интеграция с Евразийския икономически съюз.

нахлуха в парламента в Киргизстан. Президентът допусна нови избори - Протестиращи нахлуха в парламента в Киргизстан. Президентът допусна нови избори

Президентът Сооронбай Джеенбеков

Националистическата партия „Обединен Киргизстан“ е единствената опозиционна партия, която ще влезе в парламента. Тя получи 7,13% от гласовете по официални данни. Нито една от останалите 12 партии, които участваха в изборите, не успя да събере достатъчно гласове, за да прескочи 7-процентната бариера. Според местни медии те може да са събрали общо една трета от гласовете на изборите. Лидерите на 12-те партии изпратиха писмо до избирателната комисия с искане за анулиране на резултатите от изборите.

Киргистан е бивша съветска република, която се намира на юг от Казахстан. В сравнение със съседните държави тя е смятана за по-свободна. В индекса на неправителствената организация Фрийдъм хаус тя е определена като „частично свободна“ с резултат, близък до този на Пакистан и Мароко, докато Казахстан, Русия, и други нейни съседки са в категорията „несвободни“.

В последния доклад на организацията като ключови проблеми на Киргизстан се посочват широкообхватната корупция използването на правосъдната система от управляващите срещу политически опоненти и граждански активисти.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *