Прокуратурата откри нови нарушения около строежа на Алепу

Сподели статията с твоите приятели:

Главният архитект на община Созопол не е изпълнил служебните си задължения във връзка със строежа на комплекса “Алепу Вилидж”. През 2018 г., когато е било издадено разрешението за строеж, той е пропуснал да уведоми за този факт на сайта на общината, с което е възпрепятствал възможността за обжалване на строежа. Това е констатирала окръжната прокуратура в Бургас, съобщиха от държавното обвинение.

Освен липсата на уведомяване за издаденото разрешително, главният архитект на Созопол не е посочил и начина за осигуряване на обществен достъп до съдържанието на разрешението и приложението към него.

От окръжната прокуратура в Бургас са изпратили становище до Административния съд в града, в което се посочва, че искането за прекратяване на производството за разрешението за строеж на “Алепу вилидж” е допустимо и основателно.

Според наблюдаващите прокурори процесното разрешение за строеж е нищожен акт, който не поражда никакви правни последици и не влиза в сила. Посочено е и че завършването на строежа и въвеждането му в експлоатация по установения ред не валидират разрешението за строеж.

Строителството на Шофьорския плаж започна през 2017 г. Тогава институциите констатираха свлачище и предписаха противосвлачищни “укрепителни мероприятия”.

В началото на юни 2020 г. снимки в социалните мрежи показаха, че строежът на първа линия изглежда като 4-етажна сграда. Последва сигнал и проверка от ДНСК, при която началникът на регионалната дирекция заключи, че “четирите нива, които са изпълнени, не са сграда, а са строеж и само по себе си това представлява укрепително съоръжение”.

В началото на юни Върховната административна прокуратура (ВАП) нареди строителният контрол да извърши нова проверка. В средата на юни Окръжната прокуратура в Бургас поиска съдът да обяви за нищожно разрешителното за строеж на курортния комплекс „Алепу вилидж”, издадено от главния архитект на Созопол през септември 2019 г.

В края на август от Окръжната прокуратура в Бургас съобщиха, че разследват длъжностно престъпление при издаването на разрешителното за строеж на комплекса.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *