Прокуратурата на ЕС може да отвори стари дела за злоупотреби, каза Лаура Кьовеши

Сподели статията с твоите приятели:

Европейската прокуратура ще може да преразглежда вече приключили дела, свързани със злоупотреба на средства от еврофондове, каза пред БНР европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

От думите й стана ясно, че тази процедура е несигурна, но повторното отваряне на дело няма да е невъзможно.

“Европейската прокуратура е прокурорски офис. По принцип всяка прокуроратура може отново да отвори дело, което е било затворено от друг. След като едно разследване е приключило, ако има нови факти и ситуация, обикновено прокуратурата може да го възобнови. Така е и с европейската прокуратура – дори и да е приключило някакво разследване, тя може да го възобнови”, заяви Кьовеши.

Европейската прокуратура беше създадена като орган на ЕС за разследване, наказателни преследвания и подвеждане под отговорност на престъпления, засягащи финансовите интереси на съюза. За генерален прокурор на новия орган беше избрана румънката Лаура Кьовеши, станала известна в страната си като борец с корупцията по високите етажи на властта.

Пред БНР Кьовеши не даде подробности за механизма на повторно отваряне на минали дела, като обясни, че е трудно процедурата да се опише по-детайлно, защото европейската прокуратура работи с 22 различни страни, което означава 22 прокуратури и още толкова местни съдилища.

“Например в страната, която познавам най-добре – Румъния, ако прокурорът затвори дадено дело, този, който е заинтересован от някой случай, може да изпрати оплакване до съда. Съдът трябва да реши дали делото да бъде възобновено и ако реши, че не може, решението е окончателно. След това всичко зависи от случая, новите факти, дали са се появили още замесени или нови престъпления, свързани с него, така че е много трудно да се коментира. Важно е да се каже, че нашата дейност ще се базира върху регулации и във всяка страна членка европейският делегиран прокурор трябва да взема предвид националното законодателство. Така че ще видим къде ще бъде възможно да се отворят отново дела и къде не на базата на вътрешното законодателство”, каза главният европейски прокурор.

Всеки гражданин, фирма или институция ще може да изпраща сигнали до европейската прокуратура, обясни още Кьовеши. Единият е чрез националната полиция и прокуратура, ако решат, че случаят е от компетентността на европейската. Другият е с директен сигнал до европейската прокуратура в Люксембург или до местния й представител.

Лаура Кьовеши съобщи още, че Европейската прокуратура трябва да заработи до края на годината. Според нея проблем са отпуснатите от ЕК средства – малко над 13 млн. евро, което тя беше определила като крайно недостатъчни. След това парите са увеличени до 37,7 млн. евро.

Европейската прокуратура трябваше да започне работа с 32-ма делегирани прокурори от всяка страна. Кьовеши смята, че броят им е недостатъчен. Затова е увеличен на 140 души, по двама прокурори най-малко от страна членка.

Кьовеши потвърди, че е провела онлайн разговор с българския главен прокурор Иван Гешев в рамките на консултациите с представители на всички страни, но не даде повече подробности.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *