„Приземяването“ на Навални е включено в плановете на Путин за 2024 година

Сподели статията с твоите приятели:

Условната присъда на Алексей Навални беше заменена с ефективна. Това ще бъде първото истинско поражение на опозиционера, който по чудо успя да избяга от истински затвор досега. Очевидно късметът на Навални се е променил само защото той директно се е противопоставил на президента Владимир Путин. На практика няма съмнение, че през всички предишни времена именно върховната власт е осигурявала имунитет на опозиционния политик. Ако сега това му е толкова откровено отречено, това означава, че сега Навални ще бъде включен в плановете на Кремъл в малко по-различно качество, пише руският вестник “Независимая газета“, цитиран от Агенция “Фокус”.

Заслужава да се отбележи, че ефективната присъда за Навални от 32 месеца или две години и 8 месеца, беше определена на формални основания, но значението е чисто политическо. Лесно е да се изчисли, че той не трябва да бъде освободен до октомври 2023 г.; той едва ли трябва да разчита на условно освобождаване. Тоест освобождаването на Навални ще се случи точно по времето, когато Путин по традиция ще отговори уклончиво на същия въпрос – трябва ли да се очаква да участва в следващите президентски избори? Всъщност след това ще бъде взето някакво окончателно решение.

На процеса Навални за пореден път директно обвини президента в отравянето му и нарече присъдата отмъщение за безстрашните си разследвания и решението да се върне в Русия, за да предизвика властите на дуел. По този начин последната дума в съда, оформена като призив към поддръжници, всъщност беше официално предизвикателство към Путин. Не напразно Навални няколко пъти го наричаше страхливец – това е често срещан начин да се ядоса противник.

Първият вицепрезидент на Центъра за политически технологии Алексей Макаркин обаче смята, че в края на краищата Навални като политик се е обърнал не към съда, а към обществото. “Още от училище, по уроци по литература и история, ни учеха, че е важно да се произнесе политическа реч на процеса. Навални следваше исторически модели, опитваше се да политизира своя процес, доколкото е възможно”, отбеляза експертът. Що се отнася до пиесата под формата на състезание между страните, възмущение от пристигането на чуждестранни дипломати и т.н., тя беше поставена най-вероятно за Запада, за да „покаже, че това не е политическа репресия, а обективно разследване.”

Ръководителят на политическата експертна група Константин Калачев отбеляза, че процесът над самия Навални напомня на процесите от края на ХIХ – началото на ХХ век, поведението на Навални на процеса е описано от тези революционери. Тогава техните речи бяха насочени към висшата класа, мнозина симпатизираха на онези, които се борят с автокрацията. Очевидно Навални се надява, че речта му ще спечели милиони гледания и четения и затова увеличи радикалността на своята реторика.

Въпреки това, отбеляза Калачев, “ако властите искаха да изненадат, а не да сплашат, да покажат сила, а не слабост, тогава днес щеше да има друга присъда. Според него както самият съд, така и представлението с чуждестранните дипломати са предназначени за вътрешна пропаганда, тъй като убеждението на президента, че Навални е западен агент, трябва да се популяризира още повече в масите. „Почти няма надежда за обжалване“, подчерта експертът.

Калачев вярва, че всъщност присъдата на Навални е знакова: това означава, че през следващите три години най-вероятно ще се осъществи преход на властта. Имайте предвид, че най-вероятно – от Путин до Путин. Разбира се, настоящата победа на Кремъл е по-скоро пирова, коментира експертът и посочи, че „те печелят тактически, изолирайки го, но губят стратегически, тъй като Навални може да се превърне в символ на протест, той не е задължително да ръководи всичко сам“. Но изглежда, че най-важният модератор на вътрешната политика не може да си представи това, особено в онези условия, когато околната среда му докладва за предполагаемото пълно информационно господство.

Очевидно Кремъл се страхува най-много от фронталното черно-бяло контрапозициониране на Путин с Навални, осъзнавайки, че това няма да мине толкова добре, колкото през 2018 г. – един демиург срещу тълпа от странни човечета. Според Калачев, очевидно в очите на Кремъл Навални е придобил политическа субективност, „Навални е разпознат враг, който може да изведе хората на улицата, да организира блокиращо гласуване“.

И това най-вероятно означава, че Навални определено ще бъде изправен пред още едно дело и друга ефективна присъда. Ако това се случи, това очевидно ще бъде косвено потвърждение за предстоящия пети мандат на Путин.

При друг вариант на транзит обаче Навални, който ще бъде освободен през октомври 2023 г., ще бъде полезен. Например, за да засенчи благородно младия наследник на Путин.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *