Преследваните от режима на Путин имат право на свобода и живот в България

Сподели статията с твоите приятели:

Евгений Чупов

Организацията против решението за отказ от предоставяне на политическо убежище на руснака Евгений Чупов

Атлантическият съвет на България реагира остро срещу отказа на държавата да предостави политическо убежище на руския гражданин Евгений Чупов и неговото семейство. Според организацията Чупов е жертва на режима на Путин.

41-годишният противник на Путин влязъл в полезрението на руските правоохранителни органи миналата година преди изборите за Московската дума. По това време Чупов помагал в кампанията на кандидата за депутат Иван Жданов, директор и главен юрист на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални. По неговите думи задържането му е станало заради листовки, които разнасял за изборите.

След близо 12-часов престой в следствието е бил освободен, като срещу него са заведени две дела – за „разпространение на екстремистка литература“ и за „умишлено повреждане на чуждо имущество“.

По същото това време учителят по английски език Чупов се подготвял за почивка в България. Той и семейството му вече имали български визи и билети за пътуването.

Два дни след като бил пуснат от ареста, Чупов заминал за България и по съвет на свои близки решил да остане в страната. За да предпази семейството си от преследване в Москва, подал документи с искане за предоставяне на политическо убежище в България.

Тази година обаче опозиционерът получава отказ от българските власти. Според Евгений Чупов отказът бил формален, тъй като сред аргументите се казвало, че ако наистина е бил преследван политически, едва ли е можел да се качи на самолета и да пристигне в България, защото е щял да бъде спрян още на летището.

Ето декларацията на съвета :

Призоваваме компетентните държавни органи да направят проверка на законносъобразността на взетото решение за отказ от предоставяне на политическо убежище на руския гражданин Евгений Чупов и на неговото семейство.

Надяваме се в нашата страна да се намерят юристи – доброволци, които да окажат бърза и навременна правна помощ на търсещите убежище в България руски граждани.

Предупреждаваме правителството, че ще направи голяма политическа грешка и ще нанесе петно върху името на България, ако пристъпи към бърза екстрадиция на г-н Чупов и семейството му в Русия, както постъпи с няколко турски граждани преди години.

Не сме забравили онзи скандален случай, при който турски граждани бяха незаконно върнати в Турция преди още да се е произнесъл българският съд с окончателно решение на последна инстанция. Тези хора, търсещи политическо убежище в България, бяха предадени на турските власти и директно от граничния пукт бяха изпратени за много години в затвора. По-късно се разбра, че в турския затвор са били унижавани и подложени на страдания заради политическите си възгледи.

Това беше позорен акт на българското правителство, който бе остро осъден и коментиран, както в България, така и по света от общестевници, политици и медии. И ще се припомня още дълго време като пример за незаконосъобразни действия на едно правителство под натиск от чужда държава и в името на конюктурни политически изгоди и предимства в отношенията със съседна страна.

Българската държава трябва не с думи, а с конкретни действия и дела да доказва ежедневно, че е свободна, европейска, демократична и правова държава. Днешните отговорни държавни и политически лица трябва да продължават да се водят в своите решения и действия от духа на старата Търновска конституция, в която закрилата на търсещите свобода и убежище е намерила отражение в текста на нейния чл. 61:

„Вceкoй poб oт кaкъвтo пoл, вяpa и нapoднocт дa бъдe, cвoбoдeн cтaвa, щoм cтъпи нa Бългapcкa тepитopия.”

Атлантическият съвет на България внимателно ще следи развитието на този случай. Всяка публично споделена актуална информация за съдбата на оставените без закрила руски граждани би била много полезна в този критичен за тях момент.

Призоваваме медиите, гражданите и правозащитните неправителствени организации да изпозват своите канали за информация за съдбата на семейство Чупови, както и за оказване на обществен натиск върху властите за законосъобразно и хуманно решение на този казус.

Само по този начин, заедно и обединени, можем да изпълним по достоен начин нашия граждански и човешки дълг – да не оставяме без помощ и подкрепа никое изпаднало в неволя и беда човешко същество.

Източник: breaking.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *