Премиерът на Полша призовава за прекратяване на протестите срещу забраната на аборта | |

Сподели статията с твоите приятели:

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки призова днес съгражданите си да прекратят масовите протести срещу забраната на аборта в страната поради разрастващата се пандемия от коронавирус, предаде Ройтерс.

След решение на Конституционния съд от миналата седмица, водещо до почти пълна забрана на абортите, в страната избухнаха масови демонстрации на недоволство, продължаващи вече 5 дни. Като основание за аборт бе отхвърлено трайното и необратимо увреждане на плода. Когато решението на съда влезе в сила, прекъсването на бременността в Полша ще бъде разрешено единствено при кръвосмешение, изнасилване или заплаха за здравето на майката.

„Тези изблици, които наблюдаваме по улиците, абсолютно не трябва да се случват. Ще се противопоставим решително на всички актове на агресия, “ заяви Моравецки.

Той допълни, че неговото консервативно правителство ще гарантира на майките и на родените не здрави деца “нормален живот”.

Жените се опасяват, че ще бъдат принудени да износят дете с тежки генетични заболявания, които вероятно биха довели до смърт при раждането или лишаването на дете от пълноценен живот.

Масовите протести се провеждат въпреки забраната за масови събития в страната и разрастващата се пандемия. Във вторник Полша регистрира нов рекорд от 16 300 новозаразени от коронавирус.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *