Президентът: Държавността се крепи на единството на слово, дух и меч – България

Сподели статията с твоите приятели:

Президентство на Република България

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев поздрави българите и всички военнослужещи за големия празник – Гергьовден, който чества тържествено българската армия.
Малко са държавите с нашата дълга история, съхранили име, вяра и език, заяви държавният глава.
Времето ни е научило, че държавността се крепи на единстве на слово дух и меч, на човешката солидарност, заяви Румен Радев.
Днес свеждаме глави пред хиляди предци, които опазиха родината в кръвопролитната история.
Честит празник на всички войни, служили под знамената на българската армия. Искам да поздравя доблестните военнослужещи, които пазят мира и сигурността на Отечеството. Под нашите бойни знамена винаги са заставали ярки и просветени българи, водачи и вдъхновители на нацията. За да побеждава, България трябва да се води от различни характери, а не от раболепни хора, отбеляза президентът.
Ето пълното приветствие на президента:
Уважаеми сънародници,
Днес е празникът на Свети Георги и ние, българите, отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия.
Малко са държавите с нашата дълга история, съхранили своето име, вяра и език през векове на изпитания. Времето ни е научило, че държавността се крепи на единството на слово, дух и меч, на народ и армия, на човешката солидарност и родствената близост. Има дълбока мъдрост в това, че денят на войската се отбелязва на празник, който събира заедно и нашите семейства. Празник на несломимата вяра и нейната победа над злото. Всенароден празник, който почита всеки български дом.
Днес свеждаме глави пред хилядите доблестни предци, загинали за нашата свобода и независимост по бранните полета на войните. Те опазиха Родината в кръвопролитните изпитания на новата ни история.
Във всеки български семеен албум има снимки на мъже с пагони. Честит празник на всички воини от резерва, които в своето време достойно са служили под знамената на Българската армия.
Навръх Гергьовден искам да поздравя сърдечно доблестните български военнослужещи: войници, сержанти, офицери, генерали и адмирали, които днес бдят над мира и сигурността на Отечеството или изпълняват мисии зад граница, обърна се към хората на дълга президентът.
Под нашите бойни знамена винаги са заставали ярки и просветени българи, водачи и вдъхновители на нацията в трудни за България моменти. Нека всеки офицер, всеки българин, осмисли думите на полковник Борис Дрангов: “За да побеждава, България трябва да се води от възвишени характери, а не от безмълвни, роболепни самопоклонци. Причина за изчезване на всяко държавно устройство е безгрижието в развалата. Помнете и усърдно, чисто метете стълбата само отгоре надолу!”, споделя един от най-обичаните и уважавани участници във войните за национално обединение.
В българските летописи има безчет победи на нашата войска, има и трагични поражения, но няма малодушни капитулации. Всички национални крушения започват с разкол помежду ни. Всички наши победи са рожба на единението.
Скъпи съотечественици,
Нека закрилникът на Българската армия Свети Георги Победоносец да бди над вас, вашия дом и нашата Родина. Нека вярата му ни вдъхва сили, за да градим и съхраним свободна и процъфтяваща България!
Честит празник!
 

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *