Президентски вот в Португалия – заразените в последните 10 дни няма да гласуват днес | |

Сподели статията с твоите приятели:

Девет милиона португалци имат право да си изберат президент днес. Част от тях обаче, които са се заразили с коронавирус през последните десет дни, няма да могат да дадат гласа си. 

Изборите се провеждат в тежка епидемична обстановка. Вчера страната регистрира рекордния брой от 15 333 нови случаи на коронавирус и 274 смъртни случаи за последното денонощие, съобщи БТА. Властите увеличиха местата за гласуване. Гражданите трябва да носят маски в секциите и да имат собствена химикалка. 

Избирателните секции ще отворят в осем сутринта местно време, а изборният ден ще продължи до 19 часа. 

Миналата неделя за първи път в страната бе организирано предварително гласуване. Близо двеста хиляди избиратели се възползваха от тази възможност. Доброволци обикаляха от врата на врата, за да съберат бюлетините на около 13 хиляди души, поставени под карантина или намиращи се в домове за възрастни хора. 

Наблюдатели прогнозират, че ще избирателната активност ще е рекордно ниска.

За поста на държавния глава ще се състезават осем кандидати, сред които и действащият президент Марселу Ребелу ди Соуза, който е фаворит в надпреварата. Според проучвания, публикувани в местни медии, той ще спечели на първи тур с 63 на сто, информира БНР. Втора е юристът и бивш дипломат Ана Гомеш с 14% подкрепа, а трети – университетският професор и лидер на крайнодясна партия Андре Вентуру с 10 на сто от гласовете. 

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *