Предстои да видим промяна в баланса на световните сили

Сподели статията с твоите приятели:

„Макар че нямаше признаци за Трета световна война, светът се изправи пред невидим враг, който нанася повече щети, отколкото една световна война“. Това каза пред БНР международният анализатор и журналист Мохамед Халаф.

Според него сред най-важните събития в световен мащаб през тази година е убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани.

„Преди няколко седмици Мосад уби в Иран един от най-значимите натовски учени – физика Мохсен Фахризаде… От голямо значение е и мирното споразумение между Арабските емирства и Израел и присъединяването на други арабски държави към това споразумение. Това ще очертае нови процеси в Близкия изток и в света като цяло за решаване на палестинския проблем… Взривът на пристанището в Бейрут също е с голямо значение. С голямо значение е и законът на Макрон за борба със сепаратисткия ислям във Франция. Това ще очертава погледа на европейските общества към явленията, свързани с капсулирането на голяма обществена група на мюсюлманите, които опитват да създадат техни паралелни общества и отричат европейските ценности,“ коментира анализаторът.

В предаването „12+4“ Халаф допълни:

„Има съперничество между световните икономики. Китай опитва да показва себе си като политически лидер, не като икономически. Предстои да видим промяна в баланса на световните сили… Ще станем свидетели как САЩ и ЕС ще загубят позициите си спрямо нови сили, които се справиха с пандемията – азиатските държави… Правителствата ще променят приоритетите си и вниманието ще бъде върху здравеопазването, образованието и новите технологии“.

Анализаторът коментира и предстоящата политика на САЩ спрямо Близкия изток:

„В Близкия изток има притеснение от това, че ще има трети мандат на Барак Обама, защото виждаме хора от екипите на Обама в екипа на Джо Байдън. Искаме да знаем каква ще е позицията на новия президент – ще се върне ли към атомното споразумение с Иран“.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *