Правосъдният министър: Приоритетите на ЕС съвпадат с приоритетите на правителството | |

Сподели статията с твоите приятели:

България е доволна от доклада на Европейската комисия по новия механизъм за върховенството на закона и смята, че той е “положителен, обективен, ясно очертаващ постигнатите резултати от сътрудничеството с ЕС”.

Това стана ясно от думите на правосъдния министър Десислава Ахладова, която свика спешна пресконференция, за да направи разбор на препоръките. 

Ахладова допълни, че приоритетите на ЕК, насочени да гарантират върховенството на правото в ЕС, съвпадат с приоритетите на правителството. Според нея ЕК приветства реформата на антикорупционното законодателство и институционалната рамка в България, която доведе до подобрено сътрудничество.

“Докладът изрично посочва, че в началото на годината бяха инициирани серия от разследвания по високите етажи на властта, като в някои от случаите бяха повдигнати обвинения. ЕК акцентира върху усилията на българското правителството за борба с корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури, както и в съдебната власт, които свидетелстват за решимостта на българските институции за справяне с проблема с корупцията”, обяви министърът на правосъдието.

Тя посочи, че в резултат на доброто взаимодействие между органите на съдебната и изпълнителната власт са били предприети различни действия по наказателно преследване срещу голям брой лица на висши държавни длъжности за извършени от тях корупционни престъпления. И уточни, че става дума за министри, зам.-министри, народни представители, кметове на общини и райони. По тези дела се работело активно с Германия и Италия.

Според Ахладова ЕК положително оценява работата на административните съдилища, като подчертава, че през последните години намалява времето за разглеждане на административните дела. А България е на едно от челните места по отношение на дължината на производствата пред ВКС.

България чака становището на Венецианската комисия за правомощията и уредбата на специалния прокурор по внесените законопроекти за изменение на НПК и Закона за съдебната власт.

Становище на Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа, добила популярност като Венецианската комисия, трябва да се произнесе и за предложените от правителството промените в конституцията, стана ясно от думите на Десислава Ахладова.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *