Православните християни по света честват Великден на фона на ограничения заради COVID-19

Сподели статията с твоите приятели:

Православните християни по света отбелязват в неделя Великден на фона на ограничителни мерки заради пандемията от коронавирус, отправяйки молитви за отслабването на заразата.

В навечерието на най-големия християнски празник вярващи се стекоха около храма „Гроб Господен“ в Йерусалим, за да присъстват на церемонията по изнасянето на Свещения огън. Това е мястото, където се смята, че Исус Христос е бил разпнат и впоследствие възкръсва.

Влизането в църквата беше разрешено само на хората, които са напълно имунизирани срещу COVID-19. След като регистрира най-голям напредък на ваксинационната си кампания в света, Израел отмени повечето ограничения, включително носенето на маски на публично място.

християни по света честват Великден на фона на ограничения заради COVID 19 - Православните християни по света честват Великден на фона на ограничения заради COVID-19

Великденско богослужение в Гърция

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил отлужи в катедралата „Христос Спасител“ великденска служба, на която присъства и президентът на страната Владимир Путин.

Пред това патриарх Кирил заяви пред местаната телевизия Русия-24, че „този Великден е специален и неговият особен характер се крие в надеждата, че проклятието на пандемията ще премине и, оставяйки ни редица важни уроци, все пак ще ни изостави завинаги“.

1620018499 356 Православните християни по света честват Великден на фона на ограничения заради COVID 19 - Православните християни по света честват Великден на фона на ограничения заради COVID-19

Вярващи посрещат Великден пред манастира “Високо-Петровски” в Москва

Вселенският патриарх Вартоломей I, духовен водач на православните християни по света, който се намира в Истанбул, водеше церемонията по честването на празника на фона на строги ограничения, тъй като Турция се намира в пълен локдаун.

В Ливан действаше вечерен час, за да се ограничи разпространението на коронавирус, а църквите имаха право да провеждат великденска литургия и молитви само при 30 процента капацитет.

В Египет, където живеят около 10 милиона коптски християни, църквите бяха задължени да ограничат посещаемостта на вярващи в храмовете максимум до 25% от капацитета си.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *