По погрешка: Американски десантчици щурмуваха цех в Пловдивско – България

Сподели статията с твоите приятели:

Американски войници атакуваха по погрешка производствен цех в Пловдивско и след като го претърсиха и прочистиха, накрая респектираха персонала, предава Нова тв .
Инцидентът, записан от охранителни кaмери, е станал на 11 май,  по време на съюзническо учение в Чешнегирово. Сега собственикът и работниците в предприятието се канят да съдят всички отговорни за излязлото извън рамките си учение.
Фабриката буквално е долепена до военното летище в Чешнегирово, където се е извършвало мащабно учение. Група военни, въоръжени с картечници и автомати, прескачат оградата и нахлуват в цеха, разказва още Нова тв.

Ситуацията е документирана от няколкото охранителни камери, разположени в цеха. Около 13.30 часа седем въоръжени войници прескачат оградата и влизат в цеха за нестандартно оборудване на рафинерии за олио. Първи срещу тях се оказват Георги и Атанас.
“Идват насреща с автомати. Аз се обръщам и той вика “Седал! Седал!”. Вдигнах ръце. Той може би казваше на английски да лягаме или не знам какво, ама аз като не разбирам, седнах. Тук имаше платна. Дойдоха до нас. Двама пък влязоха отзад, вътре в съблекалнята. Оттам се върнаха и всички с насочени автомати влязоха в халето”, разказва Георги Нешев, който работи в цеха.
“Беше нещо много страшно! Уплаших се и даже половин час не мога да реагирам. Аз почнах да треперя от страх”, спомня си колегата му Васко.
Въоръжените войници се разпределили на групи и обходили всички помещения в цеха. Това показват и кадрите от охранителните камери, с които NOVA също разполага. След като извършили  т.нар “прочистване” на обекта, напуснали сградата. От страх работниците не посмели да се обадят на тел. 112, а сигнализирали собственика, който по това време не бил във фирмата. Той от своя страна отишъл до военното летище, за да потърси обяснение за действията на натовските войници.
“Веднага отидох, тъй като имаше учение. Отидох във Военна полиция. Две момчета бяха. Те се обадиха на техен начилник и казаха, че няма как да реагират за това нещо. За мен това е голяма обида. Това е все едно аз съм някакъв терорист. Обиден, унизен. Все едно ние сме някакви бандити”, смята собственикът Марин Димитров. Мъжът ще търси правата си по съдебен ред и вече е наел адвокат.
”Няма да го оставя това така, да бъда обиден по този начин”, добавя собственикът Димитров. Той вече е депозирал две жалби до Военната и Районната прокуратура и чака отговор.
“За мен е налице противозаконно влизане в чужд частен имот. Както и считаме, че са налице закана и заплаха с убийство, тъй като са осъществени безспорни действия по този начин с дългоцевно огнестрелно оръжие срещу цивилни лица”, категоричен е адвокат Борислав Мазнев.
Нова тв са попитали за коментар американското посолство в България, но оттам препратили въпроса към българското Министерство на отбраната.
“До 19 ч. на 28 май в Министерството на отбраната и в неговите структури не е постъпвала жалба по случая в Чешнегирово и на този етап не може да коментираме. Ще предприемем необходимите действия за изясняване на посочените обстоятелства, но ще можем да коментираме случая след приключване на проверката на компетентните органи, до които е изпратена жалбата”, обявиха от Министерство на отбраната.
СЪДЕЙСТВИЕПосолството на САЩ научи в петък за инцидента на 11 май в Чешнигирово. Ние проучваме дали американски военнослужещи са участвали в него и ще сътрудничим изцяло с всяко разследване. Това се казва в изявление на посолството на САЩ в София, разпространено до медиите.
Френски командоси бяха бити в плевенското Коиловци
Инцидент, но с френски командоси, се разигра през октомври 2012 г. Те кацнаха с парашут в нива край плевенското село Коиловци, след което се сбиха с местни.
Инцидентът тогава беше пазен в тайна. За станалото се разбра от разкази на братята Слави и Васко Цоневи от с. Коиловци, които заедно с полицая Румен Цветанов се сбиха с чужденците, след като ги свариха в нивата си. Вътрешният министър Румен Петков замаза случая, като съобщи, че французите са туристи, които се занимават с екстремни спортове. По-късно обаче той отправи официално питане към Цветанов и главния прокурор Борис Велчев. 
Тогавашният шеф на бойната авиация ген. Костантин Попов, който по-късно беше депутат от ГЕРБ, твърдеше, че НАТО ни пуска въздушни “терористи”, за да ни проверява. “Правят го най-редовно. И то изненадващо, без предупреждение. Пускат самолет по определен маршрут и сценарий, без ние да знаем. Едновременно с това пристигат и контролни групи на възлови места, за да наблюдават какво правим”, обясни по онова време началникът на бойната авиация. 
През ноември същата година стана ясно, че французите са елитни командоси от френското военно разузнаване, пратени на тренировка в България. Мистерията около тайнствените парашутисти, за които МВР първо упорито мълчеше, а после нарече “туристи”, беше разбулена от интернет изданието “ЕнфоДефанс” и получи широка гласност, като беше подхваната от популярните списания “Поан” и “Мариана”.”Петима френски военни бяха спипани от местни селяни, които ги взели за крадливи цигани”, обясни “Мариана”. “Трима французи бяха ранени при сбиването – двама получиха леки огнестрелни рани в краката, а на третия бе счупен носът. Историята се разигра в ливада с люцерна, охранявана от двама братя и техен приятел, въоръжен със законен пистолет”. Списанието уточнява, че командосите били от Службата за действие на Генералната дирекция за външна сигурност (разузнаването) към Министерството на отбраната. Двама се спасили от боя с бягство.Списание “Поан” осмя тогава конспирацията на злополучните командоси, като написа, че колкото и да са се правели на екстремни спортисти, все пак е било странно да облекат водолазни костюми за скок с парашут.

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *