По-лека мярка убиеца на Кристин от Сотиря – България

Сподели статията с твоите приятели:

След окончателно решение на ВКС Мартин Трифонов ще изтърпява наказание “доживотен затвор” за убийството на малолетната Кристин в село Сотиря. От съда информират, че на последна инстанция присъдата е изменена от доживотен затвор без замяна, в доживотен затвор.
Доживотният затвор може да бъде заменен с 30-годишна присъда, когато затворникът излежи най-малко 20 години от наказанието си.
Съдът постанови, че насилието и бруталността са самоцелни, напълно излишни за сломяване на съпротивата на 6-годишно дете. С различни средства и по различен начин са увредени всички части на тялото и вътрешни органи. Страданията на жертвата са били извънредни и продължителни до изпадането й в безсъзнателно състояние. Негативна оценка следва да получи и личността на дееца. Трифонов е осъждан двукратно в миналото, въпреки младата си възраст. Извършил е престъпления насочени към половата неприкосновеност и собствеността на гражданите, престъпната му деятелност ескалира. Фактът, че е изтърпял ефективно наказание лишаване от свобода, и само година по-късно е осъществил инкриминираните деяния означава, че не е преодолял липсата на задръжки, не е изградил морални ценности, продължава да не зачита установените норми на поведение.
Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов се срещна с бабата на убитата Кристин от село Сотиря – Милка Георгиева, и съпруга й. Срещата се проведе в Министерството на правосъдието по молба на г-жа Георгиева, след като Върховният касационен съд постанови присъда “доживотен затвор” за убиеца на детето – Мартин Трифонов. Първите две инстанции осъдиха Трифонов на “доживотен затвор без право на замяна”. Госпожа Георгиева изрази притесненията на семейството си, че окончателното съдебно решение създава възможност за предсрочно освобождаване на извършителя.
Министър Стоилов обясни, че по смисъла на чл. 38а, ал. 3 от Наказателния кодекс доживотният затвор може да бъде заменен с наказание лишаване от свобода за срок от тридесет години, ако осъденият е изтърпял не по-малко от двадесет години. Министърът обърна внимание на важността съдилищата да намират начин да обясняват своите решения по чувствителни за обществото случаи.

Министърът на правосъдието каза още, че е много важно сдруженията на пострадалите от престъпления да взимат активно участие в обсъждането на законодателни промени. “От една страна трябва да се търси начин на извършителите да се помогне да се поправят, но от друга трябва да се мисли за жертвите на престъпления и техните близки”, допълни още проф. Стоилов.

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *