По делата ще ги познаете. Най-четените истории в рубриката “Човек на деня”

Сподели статията с твоите приятели:

По делата ще ги познаете. 244 души. Толкова са хората, които успяхме да ви представим с техните добри дела или големи постижения през 2020 г. Тук са събрани 10-те най-четени статии за годината. Линковете ще ви помогнат да си припомните някои от най-вдъхновяващите истории на хората през 2020 година.

10. Божидар Христов и Боян Христов

В годината, в която заради пандемията от COVID-19 велосипедите заживяха нов живот, двама млади мъже – Божидар и Боян измислят своята супер сигурна стойка за колела. Място, откъдето да не могат да ти откраднат велосипеда. Те бяха герои на Човек на деня на 10 юни 2020 г.

9. Миряна Башева

За себе си казва сама, че обожава да потриса буржоата. Другите я описват с краткото и ясно: “чепата е”. “Винаги е била такава. Но талантът й прекосява всичко. Миряна Башева е поет и бунтар, журналист и убеден левичар. Тя беше Човек на деня навръх рождения си ден – 11 февруари. Няколко месеца по-късно, на 12 юли, Башева ни напусна.

8. Д-р Влади Кирилов

В края на миналата година един ветеринарен лекар и неговият екип направиха пробив във ветеринарната медицина. Те спасиха котето Отело, което беше с изпочупени крайници. Докторите обаче са поискали разрешение от попечителката му да опитат да приложат иновативна техника, разработена от тях преди пет години. След това го публикуват и до днес стотици животни са спасени по техния метод. Д-р Влади Кирилов беше герой на рубриката на 3 януари 2020 г.

7. Д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов

“Да, доброволци сме, имайте ни предвид, когато настъпи жегата”. Още през март, когато беше установен първият случай на коронавирус в България, д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов влизат като доброволци в изолатора на “Пирогов”. Те са анестезиолози, които са се оженили няколко седмици по-рано. На 27 март те бяха героите в Човек на деня на Свободна Европа.

6. Фироза Омар

На 12 май трима въоръжени, облечени като доктори и охранители, нахлуват в болница в столицата на Афганистан и убиват 24 души, сред които са новородени, майки и медицински сестри. Фироза Омар е млада майка, която решава да помогне на децата в пострадалото отделение и да предложи да кърми тези, чиито майки са били убити или ранени по време на атаката. На 19 май Фироза беше Човек на деня.

5. Макс и Стефан Иванови

“Първата океанска гребна експедиция за България”, “първото прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка от изток на запад през сезона на ураганите”, “най-младият гребец, прекосил океан”. Срещу тези постижения в световната история на мореплаването ще запишат имената си Стефан Иванов и 17-годишният му син Максим. Те бяха герои в Човек на деня на Свободна Европа на 7 октомври, ден след успешното завършване на тяхната експедиция.

4. Кристина Костова

Графичният дизайнер Кристина Костова е автор на първия шрифт на български език, който значително улеснява деца и възрастни хора с дислексия. Идеята за български шрифт за дислексици се ражда преди повече от 5 години. Специалният шрифт Adys е подходящ за хора с лека и средна форма на състоянието. Особеностите, които правят Adys лесно четим, се крият във фини промени в стила на буквите – тяхната дебелина, горните и долните дължини и разстоянието между отделните знаци. Кристина Костова се появи в Човек на деня на 23 ноември.

3. Реджеп Гюлтекин и Микаил Йоцен

В началото на ноември Виена се сблъска с най-тежкия атентат от десетилетия. 4 души бяха убити, а най-малко 17 – ранени по време на ислямистката атака. Двама млади мъже Реджеп Гюлтекин и Микаил Йоцен решават да излязат на кафе в понеделник вечер. Те се озовават в центъра на събитията и започват да спасяват хора. Двамата са мюсюлмани. Те осъдиха терора. Младите мъже ви представихме на 3 ноември в Човек на деня.

2. Мартина Радева

Дни след първия установен случай на COVID-19 в България дезинфектантите изчезнаха от пазара. Тогава Мартина Радева, която от около 4 години има семейна фирма за внос на медицински изделия, дари на 5 столични болници по 100 комплекта за промивки на носната лигавица, които да се ползват като ефективно средство за превенция от лекарите и медицинските служители в инфекциозните отделения. На 2 от тези болници предостави и по 96 кутии с таблетки, от които могат да се приготвят по 2688 литра концентриран разтвор за дезинфекция срещу вируса COVID-19. Мартина Радева беше Човек на деня на 17 март 2020 г.

1. Д-р Гебрейсус

На 6 март, когато все още беше въпрос на време да бъде установен първият случай на COVID-19 в България, д-р Тедрос Адханом Гейбрейсус стана Човек на деня на Свободна Европа. Цялата планета очакваше той да направи чудо. И с това чудо да се реши проблемът с епидемията от коронавируса.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *