Почетоха паметта на Дякона в редица градове у нас – България

Сподели статията с твоите приятели:

С общоградско поклонение и военен ритуал във Велико Търново тази вечер беше почетена 148-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.
Пред паметника на Васил Левски в центъра на Велико Търново вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов прие почетния караул на Националния военен университет и на ученическия гвардейски отряд, а в словото си укори българските политици: 
“Днес е модерно да се цитира Левски, за съжаление, един или друг го цитира според своята идеологическа настройка. Преди години го изкарваха, че бил с някакви социалистически убеждения, сега го изкарват, че бил първият европеец”. 
Мнозина великотърновци дойдоха да се поклонят и поднесат цветя пред паметника на Левски: 
“Той е най-великият българин на всички времена и всеки един съвременен българин трябва да дойде да го почете”. 
“Левски е иконата на българския дух, затова е важно да го почитаме, за да оцелее българският дух”. 
От години историци и общественици от Велико Търново настояват 18 февруари да е официалната дата за почит към гибелта на Левски. Проф. Милко Палангурски поясни от къде идва грешката: 
“Вестник “Работническо дело” от 1950 година е написано, че: “днес е 19 февруари и трябва да почитаме паметта на Апостола”.
С едноминутно мълчание стотици жители на Карлово и гости на града почетоха паметта на Васил Левски на възпоменателна церемония по повод 148-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата.
“На този ден имаме нужда да се събираме, да сме заедно с други българи, да говорим за Васил Левски и за това, което означава той за нас”, подчерта в словото си председателката на Народното събрание Цвета Караянчева.
“Васил Левски е първият обединител на нацията и винаги ще остане такъв.В името му винаги ще търсим утеха. Но дори и това не попречи на фалшиви спасители да употребят иконата Левски, използвайки посланието му”, каза председателката на Народното събрание.
Старозагорци сведоха глави в знак на почит пред делото на Апостола.
 

община Стара Загора

 
Старозагорският митрополит Киприан и свещеници отслужиха панихида в памет на Йеродякон Игнатий в Митрополитския храм “Св. Димитър”.
 

община Стара Загора

 
 “Епохите минават и отминават, раждат се и умират, а обесеният Апостол е жив. Българската земя вечно ще тръпне от неговите стъпки, оставили в душата й усет за трайност и величие. Много гиганти са лягали в пръстта и са ставали на пръст. Бесилото на Апостола със страшна сила проби пръстта и бликналият на това място извор никога не ще пресекне… И днес Апостолът продължава да ни шепне, да ни заклина за прости наглед неща, да ни освобождава и отново заробва в мисълта”, каза митрополит Киприан.
 

община Стара Загора

 
 В 11 часа пред паметника на Левски се събраха представители на местната и държавната власт, на сдружения и организации, както и много граждани, за да почетат паметта на Апостола.
 

община Стара Загора

Под звуците на националния химн, изпълнен от военния оркестър на Втора механизирана бригада, бяха поднесени венци и цветя от Община Стара Загора, Общинския съвет Стара Загора, Втора механизирана бригада, Министерство на отбраната, Областния управител, Старозагорска митрополия, Тракийски университет, Средно училище  “Васил Левски”, от патриотични, обществени и политически организации, много граждани.
Кметът на Казанлък Галина Стоянова се поклони и поднесе цветя пред Паметната плоча на Васил Левски на бул. “23 Пехотен шипченски полк” в Казанлък.Барелефът е издигнат на сградата, където е бил ханът на баба Гана в Новенската махала. Предполага се, че това е мястото, където Апостолът на Свободата е отсядал при гостуванията си в Казанлък, а през 1871 г. е основан Казанлъшкият революционен комитет. 
Поклонението пред паметта на Апостола и отбелязването на 148 години от неговата гибел премина по неговите стъпки в Казанлък.В катедралния храм “Света Троица”, където той се разкрива пред духовниците като Йеродякон Игнатий и участва във вечерно богослужение, бе отслужена заупокойна молитва за душата на националния ни герой. Много от иконите в старата църква са дело на възрожденския зограф Петьо Ганин, син на баба Гана.Представители на ръководството на Общински съвет и Общината се поклониха  и поднесоха цветя на признателност пред бюст-паметника на Героя на България в едноименното парково пространство в ж.к.”Васил Левски”.

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *