Посолството на САЩ подкрепи с изявление суверенитета на България

Сподели статията с твоите приятели:

В изявление Американското посолство в България заявява, че подкрепя суверенитета на София.

“България е приятел, съюзник в НАТО и стратегически партньор. Ние твърдо подкрепяме суверенитета на България и още веднъж заставаме заедно с нея срещу злонамерени действия на нейна територия”, гласи позицията, публикувана на страницата на посолството.

Тя идва ден след като София обяви още един руски дипломат за персона нон грата. Посолството на Русия в България съобщи, че става дума за помощник на военен аташе и посочи, че Москва “си запазва право за ответни мерки”.

В четвъртък стана ясно, че външният министър в оставка Екатерина Захариева е поискала правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, стана ясно от съобщението на ведомството. Това е поредният изгонен руски дипломат от България.

По думите на българския първи дипломат Министерството на външните работи си запазва правото за още ответни действия. Те е поискала от посланика руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *