“Помощ от производителя”. Скъсан кабел пречи на разчитането на данните от черната кутия на МиГ-29

Сподели статията с твоите приятели:

Данните от черната кутия на падналия МиГ-29 все още не са свалени, а причината е скъсан лентов кабел. Ако се направи опит за изтегляне на информацията, тя може да бъде изгубена. Това каза в петък сутринта пред БНТ военният министър Георги Панайотов.

Малко по-късно пред Нова телевизия министърът обясни, че се надява разчитането да стане до дни. От думите му стана ясно, че България ще се обърне за помощ към производителя на устройството, който към днешна дата е в Украйна.

Панайотов допълни и че има части от платката на кутията, които са разхерметизирани и е възможно да са нанесени повреди. “Но със съдействието на производителя се надяваме да възстановим всичко”, каза той.

Инцидентът с изтребител МиГ-29, излетял от авиобаза “Граф Игнатиево” и участващ в международното учение “Шабла 2021”, се случи в нощта срещу 9 юни. Тогава при изпълнение на задача машината падна в Черно море. Пилотът загина.

В отговор на въпроси министърът обясни, че за момента не е известно само какво се е случило през последните 13 секунди от полета на разбилия се самолет. Посочи, че мишената е пусната от безопасна за такъв полет височина – 7 хил. м и не е известно защо падането й се е ускорило накрая.

Черната кутия беше намерена преди ден на дълбочина от 70 метра в Черно море.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *