Полицията на Ню Ѝорк уволни куче-робот

Сподели статията с твоите приятели:

Нюйоркската полиция ще спре да използва роботизираното куче, което беше наела. Причината е, че предизвиквало асоциации с епизод от сериал на Netflix “Черно огледало” и негативни реакции от разполагането му, съобщиха от силите на реда. Роботите илюстрират засилената милитаризация на американската полиция, посочват критиците. Нюйоркската полиция тества куче-робот

Полицията на Ню Йорк приключи договора си с “родителите” на кучето-робот – производителят Boston Dynamics. Дистанционно управляемата четиринога машина, която в полицията нарекоха Digidog не е на работа  от 22 април.

Полицията нае футуристичния пазител на реда миналата година, като началници заявиха, че устройството с изкуствен интелект ще помогне за „спасяването на животи, защитата на хората и защитата на офицерите“.

Роботите, чийто стандартен модел Boston Dynamics нарича Spot, са в състояние да се движат по сложен терен и да избягват препятствия, докато събират информация, като снимат и заснемат заобикалящата ги среда. Научиха роботи да танцуват (ВИДЕО)

Само че полицията предизвика възмущение, когато тества Digidog по време на арест в обществена жилищна сграда в Манхатън през февруари, преди да го използва при драма със заложници в Бронкс по-рано този месец, предаде БГНЕС.

Конгресменката Александрия Окасио-Кортес определи кучето като “роботизиран безпилотен самолет за наблюдение”, а Американският съюз за граждански свободи изрази опасение, че може един ден да започне да взема решения за прилагане на закона.

Шефът на Ню Йорк за борба с тероризма Джон Милър заяви пред New York Times, че кучето ще бъде върнато в Boston Dynamics, защото се е превърнало в „мишена“ за хора, които критикуват полицията. Полицейското управление ще върне устройството по-рано от планираното, след като критиците го използват като дистопичен пример за прекалено агресивна полиция, съобщава изданието.

Първоначално договорът за 94 000 долара трябваше да продължи до август.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *