Полагам огромни усилия да сближавам позициите на моите приятели от ЕС

Сподели статията с твоите приятели:

Снимка: МС

Той напомни, че България е сред държавите с най-нисък външен дълг. Четвърти ден текат тежки преговори между лидерите от евросъюза за парите срещу епидемията

„Полагам огромни усилия да сближавам позициите на моите приятели от Севера, от Юга и от Централна и Източна Европа. Казвам това от позицията на държава, която е в първата тройка на най-дисциплинираните във финансово отношение държави“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където вече четвърти ден текат тежките преговори между държавните и правителствените ръководители на ЕС относно новия европейски бюджет.

Премиерът изтъкна, че последните разговори са се състояли рано тази сутрин и продължават двустранните и многостранните срещи и консултации.

Борисов напомни, че България е сред държавите с най-нисък външен дълг, стабилен фискален резерв и допреди кризата, породена от пандемията от COVID-19, страната ни години наред е имала икономически растеж. Борисов изтъкна, че преди дни с единодушието на финансовите министри България влезе и в ERM II. „Убеден съм, че именно заради евроскептицизма и заради това колко е важно ЕС да излезе единен след днес, ще постигнем необходимия компромис от всички страни“, заяви още премиерът.

Той изрази своето разочарование от това, че не се коментират медицинската част на пандемията и мерките за преодоляване на пандемията. Премиерът настоя, че е необходим единен медицински протокол не само за страните от ЕС, но и за Европа. В противен случай по думите на Борисов можем да станем свидетели на същите трудности и трагични събития, които присъстваха в обръщенията на европейските лидери към своите граждани в началото на пандемията. „Здравето и медицината трябва да са преди парите“, категоричен беше премиерът Бойко Борисов.

Четвърти ден тежките преговори между лидерите от Евросъюза.  Това е най-дългата среща на върха на Европа от 20 години насам след срещата в Ница, продължила пет дни. Тогава лидерите решаваха за разширяването на блока, но този път разногласията са около парите за пандемията. Напрежението ескалира, а френският президент Еманюел Макрон ударил по масата и се скарал с австрийския канцлер Себастиан Курц, който говорел по телефона.

След като холандският премиер Марк Рюте ядоса Бойко Борисов, той си навлече гнева и на италианския – Джузепе Конте. Конте е казал на Рюте, че може да се вижда като герой в собствената си страна, но само след няколко седмици ще носи отговорност, че е блокирал парите за справяне с пандемията. При пристигането си лидерите носеха маски и спазваха социална дистанция. Но от снимки от нощта става ясно, че маските са изчезнали заедно с дипломатическия подход към ситуацията.

България подкепя обвързването на европейското финансиране с върховенството на закона, заяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

„За мен здравето на гражданите е по-важно от парите”, заяви той. Българският премиер каза още, че е убеден, че компромис ще бъде постигнат.

„Именно заради евроскептицизма, заради това колко е важно да излезе съюза единен след днес, аз съм убеден, че ще постигнем компромис”, каза Борисов.

А търсенето на копромис продължава след цяла нощ напрегнати разговори. Лидерите на Евросъюза се срещат отново днес, за да се опитат да постигнат съгласие по условията на огромния спасителен пакет за пандемията.

„След три дни и три нощи, навлизаме в ключовата фаза на преговорния маратон. Имам усещането, че лидерите имат ясна воля за намиране на решение. Ние се нуждаем от решение. Европейските граждани се нуждаят от решение. Европейският съюз се нуждае от решение, за да преодолее тази криза”, заяви Урсула фон дер Лайен.

„Очевидно е, че това са много трудни преговори, които ще продължат и днес, но извънредните ситуации изискват и извънредни усилия. Някои въпроси вече бяха решени и се надявам, че тези, които са трудни ще намерят своето решение по същия начин”, каза Ангела Меркел.

Новото предложение, което тази вечер получиха лидерите на ЕС по време на 4-ия ден на срещата си, предвижда да бъдат отпуснати 390 милиарда евро помощи и 360 милиарда евро заеми.

Това е драстична промяна от първоначалния план за 500 милиарда безвъзмездни средства и 250 милиарда заеми, каквото беше предложението на Европейската комисия. Документът, който беше публикуван от агенция Ройтерс, цели да постигне компромис след 4 дни непрекъснати преговори. Той предвижда националните планове за харчене на парите да получават одобрение с квалифицирано мнозинство от правителствата на 27-те държави, членки на ЕС. Плащанията също така ще бъдат обвързани със спазването на върховенството на закона, което също ще бъде одобрявано с квалифицирано мнозинство.

„Идвам днес с голяма решимост и воля да отбележим напредък с колегите ми, и разбира се, да споделим общоевропейската амбиция, от която се нуждаем. Казвам това съвсем отговорно – липсата на желание за компромис означава да бъде поет риска от бъдещи трудни моменти, които в края на краищата ще ни струват повече”, каза френският президент Еманюел Макрон.

Холандският премиер Марк Рюте настоява държавите членки да имат право на вето върху националните икономически планове на Италия и Испания. Така тези страни ще бъдат задължени да продължат реформите при кредитиране и на пазара на труда и пенсиите.

Източник: breaking.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *