Пеша из Русия. Андрей Шарашкин, който три години пътува, за да напише книга

Сподели статията с твоите приятели:

Тия дни той беше във Велики Новгород, но докато четете това, може да е стигнал и до Москва. Не е за вярване, но бившият учител Андрей Шарашкин обикаля пеша най-голямата страна в света – Русия. Идеята му е да види как живеят хората и да напише книга за това.

От време на време го взимат на стоп и така пътят му се съкращава. Човек би помислил, че Шарашкин има за цел да стигне до някакво определено място и затова автостопът му е от помощ. Но не е така.

Неговата цел е да прекоси Русия, за да я изследва, така че всъщност не бърза заникъде. Вече три години пътува. Медиите му сложиха етикета, че е тръгнал от най-източната точка на Русия, за да стигне по селски пътища до най-западната.

Но ако нарисуваме на карта маршрута му, и това няма да излезе вярно – Шарашкин в буквалния смисъл на думата вече е обиколил Русия под формата на кръст.

Тръгнал е от Москва за Черно море, оттам е стигнал до Владивосток на Тихия океан, а оттам – до района на Мурманск, недалеч от Финландия и бреговете на Северния ледовит океан. Последният филм за него го заварва в края на август във Велики Новгород, на път за Москва.

Той казва, че хората в Русия живеят много зле. “Всичко тъне в разруха – села, махали, малки селища. Хората работят предимно в градовете”.

Камерите, които от време на време го снимат, показват изоставени места, буренясали дворове на църкви, километри пуста земя, която някога е била обитавана. Но също и изобилие от красива природа, диви места, грейнали изневиделица вековни сгради.

“На думи всичко е много красиво, но аз се разходих из Русия – там, където е имало оран, сега са плевели. Селата умират, почти няма села”, казва той.

Андрей Шарашкин е на 55 години и е бивш военен, а после и учител по история. Родом е от Украйна, но е служил в Сибир и там е останал. Когато синът му пораснал, а жена му го напуснала, той се впуснал в сегашната авантюра. Казва, че не си търси нова жена, “защото не е луд да настъпва мотиката втори път”.

Сега спи на палатка или при хора, които го подкрепят, събира пари за пътешествието си в социалните мрежи. Има телефон. Мечтае да си намери някъде работа като пазач, за да му остава време да си напише книгата.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *