Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” отново работи

Сподели статията с твоите приятели:

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” отново е включен в енергийната система на страната, предаде БНР. Няма изтичане на радиация и опасност за населението и околната среда.

В петък след полунощ пети блок на атомната електроцентрала беше изключен след задействане на аварийната защита на реактора. Заместник изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Александър Николов обясни по-рано, че причината за спирането е “неправилна манипулация на оперативния дежурен персонал”. Именно действията на служителите в крайна сметка водят до задействане на защитата

“Това не води до някаква опасност”, каза председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. В момента, в който пети блок е спрял, Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е активирал заместващи мощности от термичните и водните централи.

Предстои да бъде направен цялостен анализ на случилото се и да се предприемат мерки, които включват допълнително обучение на персонала.

“Обикновено това са организационни мерки за недопускане на подобни случаи. Вероятно ще се мине през инструктаж на персонала, сигурно ще минат допълнителни изпити”, каза изпълнителният директор на Електроенергийният системен оператор Ангелин Цачев.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *