Петима уволнени след смъртта на пациенти в Пловдив

Сподели статията с твоите приятели:

Петима служители на Университетската болница “Св. Георги” в Пловдив ще бъдат уволнени, съобщи БНР. Причината е случаят, при който двама пациенти с коронавирус бяха оставени да чакат на стълбите пред клиниката по токсикология, а часове по- късно починаха.

В официалното съобщение на болницата не са посочени имената на наказаните. Пресцентърът се позова на Закона за защита на личните данни. С поста си ще се разделят един административен ръководител, един лекар, двама санитари и един шофьор на линейка. Други двама ще бъдат наказани с предупреждение за уволнение.

На 16 ноември двамата пациенти – Господин Господинов от село Брестник и Любчо Лалев от Пловдив, са били преместени от инфекциозната клиника на болницата в друго отделение, което наскоро е било преструктурирано в ковид отделение. При преместването им се налага да чакат на входа над 40 минути. Малко по-късно Господинов умира, а в ранните сутрешни часове на следващия ден – и Лалев.

От болницата съобщават, че комисията, която проверява случая, продължава работата си, а към предмета на проверката в петък е добавен и още един сигнал за починал на 18 ноември пациент. В лечебното заведение се въвеждат по-строги мерки за съгласуване на преместванията на пациенти от един стационар в друг.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *