Петима души загинаха на летището в Кабул. Полетите са спрени

Сподели статията с твоите приятели:

Най-малко петима души са загинали на летището в Кабул, след като стотици хора се опитаха със сила да се качат на самолети, излитащи от афганистанската столица, съобщиха очевидци, цитирани от Ройтерс в понеделник. Летището е затворено за полети, докато ситуацията не бъде овладяна.

Един очевидец разказва, че е видял телата на петима души, които са били откарани с кола. Друг очевидец съобщава, че не е ясно дали жертвите са убити от изстрели или просто са били стъпкани.

Американските войници, които контролират летището, по-рано стреляха във въздуха, за да разпръснат тълпата, каза американски служител.

Хаосът на летището настана след като талибанските бойци завзеха контрола над страната при изтеглянето на ръководените от САЩ коалиционни сили, присъствали близо 20 години в страната.

Длъжностните лица засега не успяват да обяснят как са загинали петимата на летището, но видео кадри показват как стотици хора се опитват да се качат в движение в самолет, опитващ да излети.

В понеделник САЩ започнаха да изтеглят от Афганистан свои дипломати, американски персонал и афганистанци, които са им помагали по време на войната. За целта няколко хиляди американски военни поеха контрол над летището в Кабул.

Американските власти заявиха, че са принудени временно да затворят летището, за да възстановят реда, за да могат полетите да се възобновят. В рязък контраст със ситуацията на летището, улиците в столицата бяха предимно спокойни, докато талибански бойци патрулират из тях.

Строго охраняваната дипломатическа “Зелена зона” в Кабул изглеждаше в понеделник като призрачен град, след като различни страни, бързаха, за да евакуират посолствата си.

Десетки правителства призоваха за спокойствие, за да се позволи напускането на стотици чуждестранни граждани и афганистанци, които желаят да напуснат страната, след като бунтовниците свалиха подкрепеното от Запада правителство през уикенда.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *