“Пестеливата четворка” поиска радикална промяна за фонда

Сподели статията с твоите приятели:

Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция, известни като “пестеливата четворка” в ЕС (към тях се присъедини Финландия), предлагат размерът на предложения фонд за помощ за възстановяване от икономическите последици от коронавируса в ЕС да се намали от 750 на 700 милиарда евро в опит да преодолеят буксуването на срещата на върха на ЕС, казаха цитирани от ДПА дипломати.

Предлага се половината от тези 700 милиарда евро да са безвъзмездна помощ, а другата половина – заеми.

Първоначалното предложение на Европейската комисия беше 500 милиарда евро безвъзмездна помощ и 250 милиарда евро заеми.

По-късно председателят на ЕС Шарл Мишел предложи компромис: общата сума грантове да бъде намалена с 50 млрд. евро, които да бъдат “прехвърлени” към заемните средства.

Трети пореден ден лидерите на ЕС спорят по елементите на финансовия спасителен план, като намерението е с негова помощ Европа да излезе от най-тежката й рецесия от Втората световна война насам.

Европейските лидери преговарят и по бюджета на съюза за следващия седемгодишен период в размер на общо 1,074 милиарда евро.

Два от четирите спорни въпроса на срещата на върха са свързани именно с възстановителния фонд: за общия му размер и за разпределението на сумите (пропорцията) между грантове и кредити. Другите две теми, по които се търси съгласие, са, колко големи да са отстъпките за размера на бюджетните вноски на страните нетни вносители и обвързването на върховенството на закона с получаване на еврофондове. 

 

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *