Парламентът отхвърли поредното вето на президента – този път за промените в ЗДДС

Сподели статията с твоите приятели:

Парламентът отхвърли ветото на президента върху разпоредби от промените в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС). Измененията бяха приети повторно със 121 гласа “за” и 74 “против”.

Държавният глава върна за ново обсъждане приетата чрез промените в Закона за ДДС промяна в Закона за потребителския кредит, свързана с неустойките при бързи кредити.

Със Закона за ДДС беше променен Законът за потребителския кредит и там се създаде нова ал. 7, според която разходите по договор за кредит с финансова институция не могат да бъдат по-големи от двукратния размер на главницата, като при изпълнение на това условие, те не се считат за прекомерни и накърняващи добрите нрави.

Миналата седмица, на 26 ноември, парламентът отмени тази спорна поправка в Закона за потребителския кредит, върху която президентът наложи вето. Това стана чрез преходните и заключителни разпоредби на закона за държавния бюджет за 2021 г.

Поправката първоначално бе приета по предложение на Спас Панчев (независим депутат, до неотдавна член на ПГ на “БСП за България”).

Това е седмото вето на президента Радев за тази година и 26-ото от началото на мандата му. Досега Народното събрание е одобрило съображенията на държавния глава по върнати текстове от три закона – за приватизация, за извънредното положение и Кодекса на търговското корабоплаване.

С какви аргументи управляващите отхвърлиха ветото върху промени в ЗДДС

Ако сега приемем ветото на президента, ще се получи колизията, за която от БСП говорят. Това каза по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова в рамките на дебата по президентското вето върху Закона за ДДС, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

На заседанието на бюджетната комисия вчера (която отхвърли ветото) нейният председател Менда Стоянова обясни, че “…измененията и допълненията, направени с параграф 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за ДДС в Закона за потребителските кредити влизат в сила от 1 януари 2021 г.”. “От 1 януари 2021 г. влизат в сила и измененията в Закона за потребителския кредит, които са направени с параграф 13 от Закона за държавния бюджет на Република България, с което практически се отменят тези текстове, които са приети със Закона за ДДС и връщат текстовете, които действат и в момента (за неустойките – б.р.)и си действат до 1 януари, тъй като това изменение беше направено с дата на влизане в сила от 1 януари 2021 г.”

Стоянова отбеляза, че “използваната от законодателя правна техника не води до колизия на правни норми и разпоредбите на чл. 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за ДДС и параграф 13 от Закона за ДДС се наслагват темпорално, последователно, в резултат на което се възстановява действащата до 1 януари 2021 г. правна уредба”. Според нея този въпрос е правно уреден.

“Следва да отхвърлим ветото на президента в тази му част”, каза вчера председателят на Бюджетна комисия.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *