Папа Франциск посети Унгария и призова страната да “протегне ръце към всички”

Сподели статията с твоите приятели:

Папа Франциск направи кратко посещение в Унгария в неделя, по време на което отслужи литургия в столицата Будапеща и призова страната да „протегне ръце към всички“. Призивът му беше коментиран като фина критика към националистическата и антиимиграционна политика на премиера Виктор Орбан.

84-годишният Франциск прекара само седем часа в Будапеща, за да закрие международна римокатолическа среща, преди да отпътува за Словакия, където ще остане до 15 септември. Това беше първото папско пътуване до Унгария от това на папа Йоан Павел II през 1996 г.

Приблизително 100 000 души присъстваха на литургията въпреки пандемията от коронавирус. Преди литургията Орбан поздрави папата в Музея за изящни изкуства и двамата отидоха на лична среща, на която присъстваха унгарският президент и представителите на Ватикана.

Папа Франциск и Орбан не са съгласни по редица въпроси, сред които е и миграцията. Унгарският премиер често изобразява своето правителство като защитник на християнската цивилизация в Европа и крепост срещу миграцията от мюсюлмански страни.

В речта си по време на литургията папа Франциск каза, че християнският кръст „засаден в земята, не само ни кани да бъдем добре вкоренени, но и вдига и протяга ръце към всички“. Той разкритикува възраждането на антисемитизма в Европа и подчерта, че това е „фитил, който не трябва да се оставя да гори“.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *